Amerikanskt vin – Mer än bara Napa och Sonoma

Amerikanskt vin – Mer än bara Napa och Sonoma

Amerikanskt vin – Mer än bara Napa och Sonoma

Du vill ha ett vin från USA. Du kollar på hyllorna. Kalifornien, det är väl det enda alternativet? Du tar en flaska från Napa eller kanske Sonoma. Det känns som ett säkert kort. Absolut. Men våga blicka lite norrut. Mot Oregon som ligger ovanför Kalifornien och ännu en bit till, mot Washington vid gränsen till Kanada. Här görs också vin av riktig toppklass.

Trots det, har turismen och därmed prisnivån inte letat sig upp dit än. Inte i alla fall inte i  samma takt som Kalifornien. Detta gör att prislapparna på vinerna fortfarande är hyfsat modesta och vinerna har inte blivit lika hypade. Än så länge.
Washington har dessutom ett lite annat klimat än Kalifornien. Staten har många soldagar och soltimmar, men tack vare Columbia River, som drar in svala havsvindar på dagen och ger bra svalka på natten, har man också möjlighet att bevattna alla vingårdar. Detta bidrar till en fin mognad och eleganta viner. Mest odlad på den gröna sidan är faktiskt riesling, därefter kommer chardonnay.
Bland de blå druvorna, är framför allt cabernet sauvignon mest planterad. Trots det är syrah den druva som anpassat sig bäst till Washingtons terroir.

Innan jul hann jag med en snabb provning med importören Terrific Wines, som har en hel del viner från nordöstra USA i portföljen. En av producenterna är Hedges, som ligger i det lilla AVA-distriktet Red Mountain. Härifrån kommer vinet DLD Syrah 2011, nr 71000 för 199 kr som ligger i BS. Det är ett riktigt härligt och inbjudande vin med frisk, ung röd frukt, massor med mineral och livlig syra. Ett sånt där vin som är svårt att sluta sippa på…
Från Hedges kommer också Familly Estate Red Mountain 2010, som släpptes i december. En Bordeauxblend packad med mörka bär, körsbär, örter och choklad. Prislapp: 171 kr.

Andra producenter att ha koll på i Washington är bl.a Charles Smith, Cayuse, Goedhart Family, Reynvaan och Betz.

Terrific Wines har precis börjat jobba med Oregonproducenten Ponzi. Vinindustrin i Oregon började ta fart under 1970-talet och har växt sakta med säkert sedan dess. Oregon är generellt mycket svalare än sina grannstater och därför mer lämpat för odling av druvor som pinot noir, chardonnay och riesling. Jordmånen är övervägande vulkanisk och de mest kända regionerna är Williamette Valley och Walla Walla Valley som delvis går in i Washington.

IMG_2395

Ponzi bilades under 1970-talet av Dick och Nancy Ponzi I Williamette Valley. Det är fortfarande ett familjeföretag med dottern Luisa som vinmakare. Fokus är lämpliga Oregon-druvor som pinot noir, pinot gris, riesling, pinot blanc och chardonnay.
I BS ligger idag Ponzi Riesling 2011, nr 72886 för 181 kr. En mycket krispig och frisk riesling med sköna 11,5 %. Stramt och mineraldrivet med massor av citron och lime. Lufta gärna innan du sköljer ner den med en ceviche.
Det finns också två pinot noirer att beställa. Ponzi Pinot Noir 2011, nr 71890 för 281 kr. En pinot som är god att dricka redan idag tack vare den fräscha frukten, röda bären och en saftig, silkig stil.
Något dyr är Ponzi Anniversary 2010 Pinot Noir Reserve 2010, nr 74967 för sina 452 kr. Ett snyggt strukturerat vin som i dagsläget är ungt, lite tight med mer fattoner. Ge det tid och ompyssling.

Utöver Ponzi, leta efter och drick gärna vin från t.ex Bergström, Antica Terra, Beaux Fréres och Ken Wright. Det finns så mycket gott over there…