- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
White Guide Gala 2014 – alla vinnare och Sveriges bästa restauranger
White Guide Gala 2014 – alla vinnare och Sveriges bästa restauranger

White Guide Gala 2014 – alla vinnare och Sveriges bästa restauranger
SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER ÄR KORADE
Över 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm idag den 3 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.
WHITE GUIDE GALA 2014 – ALLA VINNARE
Årets Bästa Restaurang : Esperanto, Stockholm
Årets Matupplevelse : Oaxen Krog, Stockholm
Årets Serviceupplevelse: Gothia Towers Upper House, Göteborg
Årets Stjärnskott : Lilla Ego, Stockholm
Årets Vinupplevelse: PM & Vänner, Växjö
Årets Ölupplevelse: The Flying Elk, Stockholm
Årets Kaffeupplevelse: Gastrologik, Stockholm
Årets Marina Gastronomi: Ölbaren, Åre
Årets Nära Gastronomi: Hvita Hjorten, Lidköping
Årets Hållbara Gastronomi: Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
Årets Värt en Resa: Ölbaren, Åre
Årets Hjärtekrog : Magnus & Magnus m2, Göteborg
SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER ENLIGT WHITE GUIDE – Internationell mästarklass 2014
1. Esperanto, Stockholm – 39 matpoäng /95 totalpoäng
2. Fäviken Magasinet, Järpen – 39/93 NY
3. Oaxen Krog, Stockholm – 38/94
4. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm – 38/93
5. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås – 38/92
5. Restaurant Frantzén, Stockholm – 38/92
7. Gastrologik, Stockholm – 38/91
8. Operakällaren, Stockholm – 37/94
9. PM & Vänner, Växjö – 37/89
10. F12 Restaurant, Stockholm – 36/87 NY
10. Gothia Towers Upper House, Göteborg – 36/87
12. Hotell Borgholm, Borgholm – 36/82
13. Restaurang Vollmers, Malmö – 36/80
MÄSTARKLASS 2014
14. Restaurang Jonas, Stockholm – 35/88
15. Bhoga Restaurang, Göteborg – 34/86
15. Mathias Dahlgren – Matbaren, Stockholm – 34/86
15. Sjömagasinet, Göteborg – 34/86
18. Krakas Krog, Kräklingbo – 34/85
19. Bastard Mat & Vin, Malmö – 34/83
19. Bloom in the Park, Malmö – 34/83
19. Swedish Taste, Göteborg – 34/83
22. Ölbaren, Åre – 34/82
23. Ekstedt, Stockholm – 34/81
24. Thörnströms Kök, Göteborg – 34/81
25. Grossmanns, Stockholm – 34/80
26. Råkultur, Stockholm – 34/78
27. 28+, Göteborg – 34/77
28. Lilla Ego, Stockholm – 34/75 NY
29. Linnéa Art Restaurant, Göteborg – 33/80
29. Sofiero Slottsrestaurang, Helsingborg – 33/80
31. Agatons Restaurang, Ramundberget – 33/79 NY
32. Gastro, Helsingborg – 33/77
33. Restaurang Volt, Stockholm – 33/75
34. Wasa Allé, Göteborg – 32/78
35. Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping – 32/76 NY
35. Pubologi, Stockholm – 32/76 NY
White Guide Global Gastronomy Award 2014 – i samarbete med Electrolux, tilldelas Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien.
Motivering:
För att löpande förnya ett av världens mest älskade kök – det italienska – och addera nya dimensioner för sinnen och tanke att utforska och avnjuta. I ständig dialog med en rik men konservativ tradition har Massimo Bottura i sin mat utvecklat ett sprakande gastronomiskt artisteri, som spänner över alla Italiens kök och från det skenbart enkla till det intellektuellt komplexa. I en ny definition av vad en matupplevelse kan innefatta – en som bryggar historia och framtid, nord och syd, teknik och legend, kultur och miljö, allt med konstnärens nyfikenhet och passion – har han varit en drivande kraft i att utveckla Italiens gastronomi från gårdagens stilla bakvatten till dagens bubblande smältdegel av storslagna traditioner och begåvad förnyelse.
Årets svenska Gastronomiska hyllning går till Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
Motivering:
För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.
Årets Acqua Panna & S. Pellegrino Rising Star – i samarbete med White Guide tilldelas Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg
Motivering:
För att med en till synes outtömlig energi, gastronomiskt gehör och inte så lite kaxighet utmana sig själv både i tävlingssammanhang och i rollen som kökschef, dessutom med ett stort engagemang i matsalens betydelse för restaurangupplevelsen.
Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen – Findus, Bjuv
Motivering:
För ett långt och målmedvetet utvecklingsarbete med fokus på kvalitet och smak, i hela kedjan från fröförädling till förpackning – senast dokumenterat i satsningen på frysta, lätt förvällda ärter och bönor, som kan njutas i full aromrikedom efter två minuter i mikron.
