- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
White Guide 2015 – Alla vinnare och nomineringar – Individuella priser till Magnus Nilsson, Per Bengtsson och Lina Ahlin Olofsson
White Guide 2015 – Alla vinnare och nomineringar – Individuella priser till Magnus Nilsson, Per Bengtsson och Lina Ahlin Olofsson

White Guide 2015 – Alla vinnare och nomineringar – Individuella priser till Magnus Nilsson, Per Bengtsson och Lina Ahlin Olofsson
Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. Nya och etablerade kockstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen. Av närmare 800 testade restauranger presenteras i år 598 stycken i årets upplaga av White Guide som lanseras den 9:e mars på White Guide Gala. Fler än någonsin. Se livesändningen här från 15.55 imorgon. Här är samtliga nominerade.
Nominerade till Årets Bästa Restaurang
Daniel Berlin, Skåne Tranås
Esperanto, Stockholm
Restaurant Frantzén, Stockholm
VINNARE: Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
Gastrologik, Stockholm
Gothia Towers Upper House, Göteborg
Oaxen Krog, Stockholm
Nominerade till Årets Matupplevelse
Daniel Berlin, Skåne Tranås
VINNARE: Gastrologik, Stockholm
Hoze, Göteborg
Koka, Göteborg
Nominerade till Årets Stjärnskott
VINNARE: Koka, Göteborg
Nook, Stockholm
Shibumi, Stockholm
YOLO, Djursholm
Nominerade till Årets Serviceupplevelse
Ekstedt, Stockholm
Restaurant Frantzén, Stockholm
VINNARE: Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
Operakällaren, Stockholm
Nominerade till Årets Vinupplevelse
Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
Gothia Towers Upper House, Göteborg
Koka, Göteborg
VINNARE: Operakällaren, Stockholm
Nominerade till Årets Ölupplevelse
Rex Bar & Grill, Umeå
Spritmuseum, Stockholm
Söder om Småland, Malmö
VINNARE: Thörnströms Kök, Göteborg
Nominerade till Årets Kaffeupplevelse
Restaurant Frantzén, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
Gastrologik, Stockholm
VINNARE: Gothia Towers Upper House, Göteborg
Nominerade till Årets Merroir Award
Gastrologik, Stockholm
VINNARE: Hoze, Göteborg
Jazzköket, Östersund
Sushi Sho, Stockholm
Nominerade till Årets Hållbara Gastronomi
Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda
Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping
VINNARE: Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
PM & Vänner, Växjö
Nominerade till Årets Värt en Resa
VINNARE: Ambiance à Vindåkra, Tygelsjö/Malmö
Borgagården, Borgafjäll
Hemmagastronomi, Luleå
Krakas Krog, Katthammarsvik
Nominerade till Årets Hjärtekrog
B.A.R krog & vinbar, Malmö
Bomans Hotell & Restaurang, Trosa
VINNARE: Jazzköket, Östersund
Familjen, Göteborg
ÖVRIGA PRISER
White Guide Global Gastronomy Award 2015
För nionde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk storhet, som i högsta grad är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.
Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Åre/Järpen, Sverige
”För att ha utvecklat en helt enastående lokal och personlig gastronomi, som glimrar som ett norrsken högt och vida kring, där han avlockar skogar, marker och kringliggande vatten sina inneboende hemligheter, med djupaste förståelse för terroirens möjligheter och hållbarhetens utmaningar med dörren på glänt till den myllrande mikrobiologins parallella universum i en restaurangkultur som bryggar historia och framtid, konst och vetenskap – kryddat med lika delar poesi och humor.”
Magnus Nilsson är kocken och matfilosofen som på bara fem år har skapat en av världens främsta gastronomiska destinationer: Fäviken Magasinet, nära Åre och Järpen i Jämtland. Fäviken Magasinet ligger på plats 19 (året innan 34) på World’s 50 Best Restaurants – listan över världens bästa restauranger.
Tidigare års mottagare av priset:
2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
2009: Fergus Henderson, St. John, London, England
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
2012: David Chang, Momofuko, New York, USA
2013: Gastón Acurio, Astrid y Gastón, Lima, Peru
2014: Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien
Årets Hyllning av en “Långtida betydelsefull gastronomisk gärning”
Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
“För att genom en sällsynt entusiastisk enträgen gastronomisk gärning som väckt genklang över alla gränser nu ha skapat ett komplett gastro-hotell likt en kulinarisk fästning i den tidigare garnisonsstaden.”
Årets White Guide Rising Star
Rising Star uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.
Lina Ahlin Olofsson, Restaurant Frantzén, Stockholm
“För att med en till synes omättlig kunskapstörst och stora, närmast kaxiga ambitioner samt imponerande kreativ talang samt vilja att ta aktiv del i utvecklingen av den ultimata matupplevelsen.”
Foto: White Guide