- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vitlökssotat lamm med brocamole och tomatillo
Vitlökssotat lamm med brocamole och tomatillo


Vitlökssotat lamm med brocamole och tomatillo 4 port
800 g lammentrecote
6-7 vitlöksklyftor, torkade
olja
2 dl rapsolja till vitlöksfriteringen
Brocamole
2 broccolihuvuden, grillad och kokt
4 salladslökar
1 knippe koriander
1 lime
1 rulle getost (150 g)
2-3 tsk olivolja
1 grön chili eller 2 jalapeno
2 vitlöksklyftor
Tomatillo på tomater
4 solmogna tomater
1 gul lök, grillad
3 vitlöksklyftor, friterade
1/2 kruka koriander
1 röd chili eller 2 jalapeno
1 röd paprika, grillad
1 lime, saften
salt och peppar
1,5 dl avrunnen smetana
Köttet
Torka 6-7 vitlöksklyftor i ugn på 160 grader tills de är helt torra. Torka av all köttsaft från köttet. Mortla vitlöken till pulver och gnid in köttet och låt stå. Salta och grilla köttet när salsorna är klara.
Häll i lite olja i en kastrull och fritera vitlöksklyftorna till brocamole och tomatillo.
Brocamole
Grilla broccolihuvudena på grillen, de får gärna brännas lite. Koka sedan broccolin i saltat vatten tills den är nästan genommjuk. Mixa alla ingredienser i en mixer till önskad konsistens och tillsätt getosten sist. Smaksätt med lime och salt. Kyl eller servera ljummen.
Tomatillo
Bränn av paprika på grillen och skala av skinnet. Grilla löken tills den är mjukare.
Mixa tomaterna, rostade paprikan, friterade vitlöken och löken till en salsa. Tillsätt chili, koriander och lite av oljan som vitlöken friterades i. Smaka av med salt.
Låt eventuellt smetanan rinna av i ett kaffefilter för att få den tjockare. Blanda i en liten del av tomatilloblandnigen med en skvätt vitvinsvinäger och salt.
Katja Nyqvist, kock och sommelier
Instagram: @katjanyqvist