- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vinnordic, GastroNord och Bocuse d´Or med Tommy Myllymäki på Stockholmsmässan 6-9 maj 2014
Vinnordic, GastroNord och Bocuse d´Or med Tommy Myllymäki på Stockholmsmässan 6-9 maj 2014

Vinnordic, GastroNord och Bocuse d´Or med Tommy Myllymäki på Stockholmsmässan 6-9 maj 2014

Norra Europas största fackmässa för hotell, restaurang, storkök, fastfood, vin, öl, sprit och cider drar idag igång på Stockholmsmässan i Älvsjö. GastroNord och Vinnordic. Förutom en gigantisk mässa äger Bocuse d’Or Europe 2014 Stockholm – Kock-EM rum här. Det är Europas mest prestigefyllda kocktävling där vinnarna kvalificerar sig till Bocuse d’Or 2015 Lyon – Kock-VM.
För första gången sker Bocuse d´Or Europe, kock-EM, i Sverige med uteslutande svenska huvudråvaror. Det ser ut att bli en hård kamp då vi aldrig tidigare har sett så många kockar som tävlar för andra gången. En av våra främsta kockar – tillika den enda i Sverige som vunnit Bocuse d´Or – Mathias Dahlgren, är vald till hederspresident och ytterst ansvarig för Bocuse d´Or Europe 7-8 maj på Stockholmsmässan. 20 europeiska länder deltar av vilka 12 går vidare till Bocuse d’Or i Lyon.
Evenemanget följer samma upplägg som huvudtävlingen i Lyon, kockarna har en förutbestämd tid på sig att laga en fiskrätt och en kötträtt enligt de regler som gäller. De 12 bästa blir direktkvalificerade till Bocuse d’Or i Lyon i januari 2015. Prisutdelningen sker efter avslutad tävling på torsdagen 8 maj cirka kl. 17.30.
Svenska huvudråvaror under Bocuse d´Or Europe 2014 – Ostron, sej, blåmusslor och unggris
De tävlande ska på 5 timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk bestäms av Bocuse d’Or och tillkännagavs i november 2013. Råvaran för fisk är sej levereras av Nordsjöfisk, ostron levereras av Grebbestad och blåmusslor från Scanfjord. Köttet är svensk unggris från Gotland, levereras av Svenskt Kött. Till tävlingen levereras 30 skinkor med ben och fot, ytterligare 90 grisfötter, 300 meter fjälster och 30 liter grisblod.
Utöver huvudråvarorna ska varje rätt bestå av garnityr och sås. Valet av råvaror till garnityr och sås görs av den tävlande. Nytt inför Bocuse d´Or Europe 2014 är att fiskrätten måste bestå av minst 50 % grönt, det vill säga produkter som växer i naturen, havet, växthus eller grönsaksland.
Kötträtten presenteras på stora silverfat och läggs sedan upp på tallrik, tio tallrikar till juryn och fyra tallrikar för presentation och fotografering. Fiskrätten presenteras på tallrik, tio tallrikar till juryn och fyra tallrikar för presentation och fotografering. Rätterna bedöms av en fisk- och en köttjury. De består av 10 personer vardera.
Vilka som kommer att sitta i respektive jury lottas dagen före tävlingsdagen. Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien, är svensk juryrepresentant.
Tävlande länder
Tävlingsdag och kök för de tävlande länderna nedan.
Publik kommer in i hallen kl 08.00.
DAG 1, Onsdag 7:e maj
KÖK 1: Tyskland – Kock: Christian Kruger, Commis: Chrisitan Döhner
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:30 |
13:30 |
14:05 |
KÖK 2: Spanien – Kock: Alberto Moreno, Commis: Nicolas Sanchez
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:40 |
13:40 |
14:15 |
KÖK 3: Turkiet – Kock: Gurcan Gulmez, Commis: Okan Öztürk
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:50 |
13:50 |
14:25 |
KÖK 4: Frankrike – Kock : Nicolas Davouze, Commis : Justine Paret
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:00 |
14:00 |
14:35 |
KÖK 5: Italien – Kock: Diego Rigotti, Commis: Giorgia Piffer
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:10 |
14:10 |
14:45 |
KÖK 6: Estland – Kock: Dmitri Haljukov, Commis: Dmitri Fjodorov
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:20 |
14:20 |
14:55 |
KÖK 7: Norge – Kock: Ørjan Johannessen, Commis: Jimmy Øien
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:30 |
14:30 |
15:05 |
KÖK 8: Danmark – Kock: Kenneth Hanse, Commis: Kasper Christensen
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:40 |
14:40 |
15:15 |
KÖK 9: Nederländerna – Kock: Jan Smink, Commis: Lars Aukema
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:50 |
14:50 |
15:25 |
KÖK 10: Bulgarien – Kock: Peter Petrov Plamenov, Commis: Nicole Tsvetanova
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
10:00 |
15:00 |
15:35 |
DAG 2, Torsdag 8:e Maj
KÖK 1: Finland – Kock: Matti Jämsen, Commis: Antti Lukkari
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:30 |
13:30 |
14:05 |
KÖK 2: Storbritannien – Kock: Adam Bennett, Commis: Josh Allen
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:40 |
13:40 |
14:15 |
KÖK 3: Schweiz – Kock: Christoph Hunziker, Commis: Lucie Hostettle
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
08:50 |
13:50 |
14:25 |
KÖK 4: Ungern – Kock: Gábor Molnar, Commis: Ádam Pohner
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:00 |
14:00 |
14:35 |
KÖK 5: Österrike – Kock: Maximillian Aichinger, Commis: Nikolaus Platteter
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:10 |
14:10 |
14:45 |
KÖK 6: Island – Kock: Sigurdur Helgason, Commis: Sindri Geir Guðmundsson
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:20 |
14:20 |
14:55 |
KÖK 7: Sverige – Kock: Tommy Myllymäki, Commis: Albin Edberg
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:30 |
14:30 |
15:05 |
KÖK 8: Luxemburg – Kock: Damien Klein, Commis: Dominik Dabkiewicz
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:40 |
14:40 |
15:15 |
KÖK 9: Belgien – Kock: Peter Asaert, Commis: Niels Dedie
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
09:50 |
14:50 |
15:25 |
KÖK 10: Ryssland – Kock: Igor Sus, Commis: Valeria Sidrova
|
START |
FISK |
KÖTT |
|
10:00 |
15:00 |
15:35 |
Tommy Myllymäki tävlar för Sverige Bocuse d’Or Europe 2014 i Stockholm och Bocuse d’Or, Lyon 2015.
Han har – trots sin ringa ålder – hunnit med mycket, vilket tyder på avsevärd målmedvetenhet. Idag lägger han mycket av sin tid på träning inför Bocuse d’Or 2014-15. Till vardags fokuserar han på den egna restaurangen Sjön i Jönköping, som öppnade i december 2012. Han driver även Julita Wärdshus utanför Katrineholm och är kreativ ledare för Svenska Brasserier AB där Sturehof, Brillo, Riche och Teatergrillen ingår.
Som kock är Tommy mycket disciplinerad och kreativ i sin matlagning. För Tommy är smaken alltid utgångspunkten i matlagningen och han arbetar gärna med rena smaker. Några kända verksamheter: Restaurang Sjön, Julita Wärdshus och Svenska Brasserier AB. Utmärkelser: Svensk kandidat i Bocuse d’Or 2014-2015, förstaplats i Kockarnas Kamp 2012, Journalisternas kock 2011, Silver i Bocuse d´Or 2011 och Årets kock 2007.
Varje tävlande har en commis/assistent som finns med i tävlingsköket. Tommys commis är Albin Edberg.
Tommy’s Team:
Commis/assistent: Albin Edberg
Coach: Jonas Dahlbom
2:nd Coach: Erik Bäckman
President: Henrik Norström
Promotion Manager: Frida Rönnlund
Projektledare: Christin Sandell
Bocuse d´Or Europe arrangeras 7-8 maj i hall B. Pris: 120 kr för 1 dag/180 kr för 2 dagar.
B-hallen öppnas för publik kl. 08.00.
Foto: Fredrik Persson
