- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vin möter mat 4.0 – Kockar, sommelierer, bartenders, konditorer och foodies i en skön förening
Vin möter mat 4.0 – Kockar, sommelierer, bartenders, konditorer och foodies i en skön förening

Vin möter mat 4.0 – Kockar, sommelierer, bartenders, konditorer och foodies i en skön förening
Vin möter mat är eventet där jag och Fredrik Schelin samlar aktuella personer i mat- och drycksbranschen. En samling människor som från gång till gång förändras men med en gemensam nämnare. Alla är aktiva i sociala medier och har ett brinnande intresse kring mat och dryck. Två gånger om året bjuder vi in ca 30 av Sveriges främsta opionsbildare inom mat, vin och bar för en dag med matlagning, vinprovning, cocktails och nätverkande på Restaurang Syster o Bror i Stockholm.
Den 19 oktober 2014 gick det fjärde eventet av stapeln och vi hade bjudit in 30 gäster. Det var professionella kockar, konditorer, sommelierer, bartenders samt foodies, bloggare och cocktaillovers som samalades. Alla bjöds på ett glas Langlois och minglade. Tillsammans med våra huvudsamarbetspartners Norsk Fisk, Snellman Trading och Arvid Nordquist fick vi fart på alla genom en variant på Kockarnas Kamp. Det rullades köttbullar, skalades räkor och sabrerades mousserande vin. En fantastiskt bra start och oj vad många som hade dolda sabreringstalanger.
Efter denna kanonstart var det dags att gå in i köket. Ett 450 kvm stort professionellt restaurangkök. Här hade jag delat upp alla gäster i lag och varje lag fick specifika råvaror. Förutom detta fanns ett gigantiskt bord med grönsaker, frukter, bär, ostar, nötter, mejeriprodukter mm. En kocks våta dröm som jag brukar uttrycka det.
Varje lag skulle skapa en rätt till alla övriga gäster, ca 35 portioner. Förutom detta skulle lagets sommelier sätt dryck till. Arvid Nordquist bidrog med en mängd viner – röda, vita och söta samt öl. Det här upplägget har vi kört tre omgångar tidigare men jag ville få till en twist. Eftersom jag skriver mycket om barvärlden kom tanken upp på att bjuda in bartenders. Varje lags bartender fick därför i uppgift att skapa en cocktail av en flaska Sipsmith Gin till alla gäster utifrån vad som fanns att tillgå.
Lag 1 – Kanapéer Huvudråvara: Oxfilé från Snellman Trading
– Stekt vaktelägg på trattkantarellsås smaksatt med curry toppad av färskriven vintertryffel
– Bakad oxfilé på fransk mandelpotatis toppad med tunnt skivad svartvinbärsconfit samt saltrostade pistagenötter
– Ugnsbakad cocktailtomat smaksatt med citron och örtolja på grönmögelostcreme med råhyvlad grön sparris
DRYCK: Fullers IPA
COCKTAIL: Gin, sockerlag med citronjuice, citronzest, citronmeliss, fänkål (vacaumförpackat och sous vide 1,5 h 60-65 grader) toppad med tonic water
LAGET
Nick Falk @nick_falk
Mats Berggren @matsberggren
Ola Håkansson @matpoden
Maja Berthas @instawinedaily
Joakim Liljequist @jockolilja
Måns Borg @lilldog
Emma Samuelsson @emmcasa
Lag 2 – Fisk varmrätt Huvudråvara: Färsk torsk från Norsk Fisk
Torskrygg med pumpa- och persiljerostspuré, picklade höstgrönsaker, brynt soyasmör och friterad trattkantarell.
DRYCK: The Mentors Grenache Blanc
COCKTAIL: Gin, centrifugerad lila morotsjuice, Pastis, citron och socker.
LAGET
Pär Stenberg @parrastenberg
Sofia Ander @sofia1ander
Sebastian Graus @sgraus
Daniel Fritzdorf @daniel.fritzdorf
Lina Skandevall @skandevall
Lag 3 – Kött varmrätt Huvudråvara: Ribs från Snellman Trading
Short ribs av nöt bräserade i en buljong baserad på ölet Fuller’s ESB penslade med en rödvinsglaze och ugnsbakades. Spareribs kryddades med en rub av bl a paprika och chili. Till serverades en carrotslaw på gula och orangea morötter smaksatt med pepparrot, picklad fänkål med smak av timjan, rosmarin och kryddpeppar samt ugnsrostade potatisar, minizucchinis, schalottenlökar, körsbärstomater och pumpa toppad med saltrostade mandlar.
DRYCK: Fullers ESB och Pineau Laborie
COCKTAIL: Gin, citron, äppelsocker (äppeljuice, socker,vatten), mousserande vin, grön tabasco
LAGET
Stina Patetsos @stinapatetsos
Fredrik Rosell @fredrikrosell
Peter Ekfeldt
Magnus Reuterdahl @reuterdahl
Jörgen Höijer @naturligtvin
Svante Garsten Schön @sgnice
Lag 4 – Dessert Huvudråvara: Ingredienser från Oli Oli
Cheesecake med pumpa och tonkaböna, lakritskokta björnbär, karamelliserade polkabetor, tonkamaräng, parfait på Muscadel red, mandelcrunch och atsinakrasse
DRYCK: KWV Muscadel red
COCKTAIL: Gin, sockerlag på passionfrukt, mango, kryddpeppar, kanel, apelsinzest, apelsinjuice, citron och mousserande vin
LAGET
Sara Aasum Hultberg @aasumsara
Anette Rosvall @husmorsananette
Malin Lönneberg @sockerbagare1
David Sundgren @snajvid
Sebastian de la Cruz @donthebeachcomber
Peter Lannesand @peterlannesand
Lag 4 – Dessert Huvudråvara: Ingredienser från Oli Oli
Smörstekt äpple med råsocker, mandelcreme, havrecrunch, ört-, äpple-, citrussallad, sabayonne på Lenz Moser, karamelliserad valnöt.
Choklad surprice – Salt brownie med saltlakrits ganache och hallon
DRYCK: Lenz Moser
COCKTAIL: Gin, shrub på blåbär, socker, vitvinsvinäger, helt ägg. Garnityr: Blåbär rullat i sockerlag, salt, spiskummin, dill och koriander
LAGET
Per Bäckström @pastrychef36
Martin Isaksson @chokladfabriken
Cissi Andersson @ceciliakonditor
Anders Levander @anders_levander
Rikard Enell @rikardenell
Fredrik Löwenhamn @lowenhamn
Ett urval av alla bilder från eventet:
Stort tack till våra samarbetspartners:
Råvaror
Norsk Fisk, Snellman Trading, Grönsakshallen Sorunda, Oli Oli, Rudenstams Gårdsbutik, Urtekram
Vin/Öl
Arvid Nordquist
Övrigt
Syster O Bror, Barkonsult, Park Island Ice Department, Matkompaniet, Haga Bageri, Cavarosa
Goodiebag
Grönsakshallen Sorunda, Oli Oli, Matkompaniet, Snellman Trading, Rudenstams Gårdsbutik, Arvid Nordquist, Urtekram
PRESSBILDER (vid användning nämn fotograf Raphael Cameron @cloud.dinvinguide.se)
FOTO: Raphael Cameron Vanity Studios
Goodiebag till alla gäster. Tack för den här gången, vi ses i april 2015!
Karoline Nordefors och Fredrik Schelin
Kontakt: vinmotermat@hotmail.com
Instagram/twitter: @vinmotermat
Hashtag: #vinmotermat
Hemsida: www.vinmotermat.se
Web-tv: dinvinguide.loc:8000
PRESSBILDER (vid användning nämn fotograf Raphael Cameron @cloud.dinvinguide.se)
FOTO: Raphael Cameron Vanity Studios
































