- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Vin möter mat 27 april 2014 – Matlagning, vinprovning, nätverkande och massor av skratt
Vin möter mat 27 april 2014 – Matlagning, vinprovning, nätverkande och massor av skratt

Vin möter mat 27 april 2014 – Matlagning, vinprovning, nätverkande och massor av skratt
Jag och Fredrik Schelin har sedan 1 1/2 år tillbaka drivit eventet Vin möter mat. Ett event som bjuder in några av Sveriges främsta opionsbildare inom mat, dryck och vin för en dag med matlagning, vinprovning och nätverkande. Den 27 april hade tema Sydafrika och braii (grill) i ett strålande solsken på Restaurang Syster o Bror i Stockholm. WOSA – Wines of South Africa var dagens huvudsponsor och Skandinaviens chef Maja Berthas fanns på plats, som dessutom var Sydafrikas nationaldag och firandet av 20 år av demokrati.
Det var en salig blandning av gäster från mat- och vinbranschen som kockar, bartenders, sommelierer, foodies, matkreatörer och skribenter. Alla gäster delades in i lag och varje lag fick sedan en råvara att arbeta med samt ett fantastiskt bord med grönsaker, frukter, bär, ostar och annat gott. En kocks våta dröm som jag uttryckte det.
Råvarorna i varje lag var Norsk Kungskrabba och Norsk färsk lax, ankbröst, Rapsgris både kamben och kotlettrad, Bjärekyckling benfria ovanlår och miniklubbor och till dessertlaget en blandning av produkter såsom mörk choklad, pistage- och mandelsmör, pistagenötter i honung och mangovinäger. De fick fria händer att skapa en liten rätt till 37 personer. Enda kravet var ett någon del av rätten skulle vara grillad.
Det var fantastiska maträtter som presenterades och som matchades med vin från Sydafrika.
Lag Norsk Kungskrabba från Norsk Fisk (Stina Patetsos, Jens Dahlberg, Emma Samuelsson, Adam Arnesson och Anders Levander) serverade Kungskrabba med gulbeta, brynt lök, dressing på skogssyra och sherryvinäger och en örtskottssallad.
Lag Ankbröst från Werners Gourmetservice (Micke Göransson, Johanna Hallander, Charlotte Halzius, Ola Håkansson, David Sundgren) serverade Ankbröst med grillad sallad, ankfettsemulsion och grillad chutney.
Lag Bjärekyckling (Jessica Frej, Teodor Greiff, Sofia Ander) Grillad Bjärekyckling med morotspuré saksatt med dragon.
Lag Norsk Laks från Norsk Fisk (Jennie Walldén, Svante Garsten, Maja Berthas, Andreas Hammarstedt) Norsk Laks marinerad i soja och farinsocker serverad med chakalaka, raita och grönsakssymfoni toppad med friterade jordnötter.
Lag Rapsgris från Scan (Anders Levén, Vanessa Le Grange, Fredrik Peppe Ekström, Erik Magnusson, Tina Höstlycke) Rubbad helgrillad kotlettrad av Rapsgris samt kamben av Rapsgris med sötsyrlig salsa och foccacia.
Lag Dessert med ingredienser från Oli Oli (Per Bäckström, Cecilia Andersson, Jenny Roshage, Oscar Målevik, Lisa Lundqvist-Obing, Anette Rosvall) serverade en Grand Dessert med vaniljbavaroise, citronplättar med rabarberkompott, brownie med banan och Amarulaganache och grillad ananas med pistagekräm och en sirap med lime och chili.
Varje lag hade dessutom en bartender och Svante Garsten från Marie Laveau passade på att skaka ihop en “Summer Fresh” av bland annat Cap Classic, jordgubbscordial och citronjuice.
Med på plats fanns den framgångsrika poden – Matpoden med Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt. De passade på att intervjua deltagare och prata med huvudsponsorn WOSA med Maja Berthas .
För att vara en dag i april var vädret underbart med strålande solsken och värme, flera satt ute till efter 23.
Vi vill såklart att deltagarna ska få med sig ett minne efter en härlig dag, därför fick alla en välfylld goodiebag med sig hem.
Vi vill tacka alla sponsorer och deltagare att ni var med och gjorde detta till ytterligare ett succéevent, vi planerar nu nästa med ännu ett hemligt tema.
KONTAKT
Karoline Nordefors
vinmotermat@hotmail.com
Twitter: @vinmotermat
Instagram: @vinmotermat
SPONSORER APRIL 2014:
Råvaror – WOSA, Sorunda Grönsakshall, Oli, Oli, Norsk Fisk, Scan, Bjärekyckling, Werners Gourmetservice, Rudenstams Gårdsbutik, Electrolux, Weber Grillar
Goodiebag – WOSA, Oli Oli, Bjärekyckling, Werners Gourmetservice, Rudenstams Gårdsbutik, Gerbera, Bibendum, Ward Wines, Koloni/Jonas Sandström






























