- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Villa Marina – besök på vingården Antichi del Poderi del Conero i Italien
Villa Marina – besök på vingården Antichi del Poderi del Conero i Italien
Villa Marina – besök på vingården Antichi del Poderi del Conero i Italien
Jag fick äran att tillsammans med Tryffelsvinet besöka vingården Antichi del Poderi del Conero i italienska regionen Marche. Vi besöker gården för att ta reda på mer om hur vinet Villa Marina framställs och se hur vingården är uppbyggd.
Antichi Poderi betyder den ”antika vingården” vilket är ett av de namn som vingården haft. Den ligger i söderläge på böljande kullar ca 110-130 meter över havet och ägs av Lidia Berlingieri som köpte vingården 1991 och tillsammans med sin man Piervittorio Leopardi startade vineriet 2004. Egendomen omfattar 45 hektar vinodlingar. Båda har lång erfarenhet av vinmakande genom att deras familjer ägt vingårdar i området tidigare. Antichi Poderi ligger i Numana, Marche, en vacker plats nära Adriatiska kusten i mitten av Italien, på Monte Coneros riviera.
Familjen Berlingieri-Leopardi har strävat efter att modernisera sitt vinbruk och tekniken ”integrated farm management” används för att få mesta möjliga vin ur druvorna med minsta möjliga belastning för jorden. Efter skörden som sker under september till mitten av november pressas de mogna druvorna med sina skal. Musten har därefter jäst under kontrollerad temperatur i 18-20 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen (process under vilken bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra varvid vinet blir mjukare och rundare) har vinet stabiliserats i 3 månader på ståltankar innan det lagrats ett år på franska ekfat.
Den kände oenlogen (0enologi är läran om vin och dess tillverkning) Ricardo Cotarella är rådgivare åt Antichi Poderi och har varit delaktig i hela processen att ta fram detta vin. Hans strävan är att komma tillbaka till regionens ursprung och kärna, att med moderna metoder gå tillbaka till rötterna.
Fakta om Villa Marina
Villa Marina består av 100 % montepulciano. Druvan montepulciano är efter sangiovese Italiens mest odlade druva och odlas längs hela italienska östkusten från Marche till Puglia. I Syditalien används druvan i många rödvinsblandningar och montepulcianodruvan ger både röda viner och roséviner. Druvan ger fylliga, mörkröda viner med aromer av björnbär och inslag av olika kryddor. Namnet kommer från staden Montepulciano i Toscana men ska inte förväxlas med Vino Nobile di Montepulciano som beskriver att vinet är från området kring staden Montepulciano. Om du däremot intar ett glas Montepulciano d´Abruzzo är vinet gjort på druvan montepulciano och kommer från området Abruzzo i centrala Italien.
Doften är fruktig med inslag av katrinplommon, mörka körsbär, kryddor och tobak. Viss fatkaraktär anas. Det är ett vin med bra balans mellan bärighet, örter och liten kryddighet med en elegant eftersmak av kaffe och tobak. Vinet vinner inte på lagring utan avnjut det nu tillsammans med pasta, kött, kyckling med kraftiga såser eller hårdostar. Servera vinet vid 16-18 grader i stora rödvinsglas, lättast är att ställa in flaskan i kylen ca 20 minuter före servering.
Sponsrat av: Turistbyrån i Marche Italien, Antichi del Poderi del Conero och Tryffelsvinet




