- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Världsfinal i Årets Unga Kock 6 september 2013 – intervju med finalisten Jimmi Eriksson
Världsfinal i Årets Unga Kock 6 september 2013 – intervju med finalisten Jimmi Eriksson

Världsfinal i Årets Unga Kock 6 september 2013 – intervju med finalisten Jimmi Eriksson
Namn: Jimmi Eriksson
Ålder: 26 år
Antal år i branschen: 7 år
Första arbetsplats: Solliden med Crister Svantesson, sommarn efter studenten.
Nuvarande arbetsplats: Börjar jobba med Daniel Räms och Tom Sjöstedt som öppnar Lilla Ego i november. Riktigt taggad för det.
Hur har uppladdningen inför tävlingen gått till?
Jag har tränat exakt likadant som det kommer gå till i den riktiga internationella tävlingen. Martin Brag har tagit fram olika råvarukorgar åt mig varje dag, så känner mig väl förbered. Gäller att omges av erfarna och kreativa kockar så man för utvecklingen framåt och kommer fram till det bästa möjliga.
Det är en hemlig råvarukorg, vad tror du att huvudråvaran blir?
Svårt att säga, men har ju kollat vad som kommit de senaste åren. De två senaste åren har varit lamm så känns konstigt ifall det blir lamm igen. Men tävlingen är ju ändå i Istanbul så lamm känns det ju som det kan bli. Men jag är väl förbered för vilken råvara det än bli så känner mig trygg i det.
Du åker till Istanbul imorgon och själva tävlingen går av stapeln på fredag. Hur känns formen?
Formen känns väldigt bra, har mycket energi och är oerhört taggad och känner mig väldigt fokuserad. Självklart är man nervöst men det är ju bara positivt, man ska vara lite nervös när det gäller så mycket.
Vad blir den största utmaningen i tävlingen?
Största utmaningen är ju att hitta en bra balans mellan de tre rätterna. Som alla tävlingar inom matlagning gäller ju timingen mycket, att man inte lägger det varma för tidigt osv. Hoppas jag har en bra dag och inte får en black out, men efter att ha tränat en del så känns det bra. Bara vinst som gäller.
Du var i semifinal i Årets Kock 2013 och nu i final i Årets unga kock 2013. Hur ska du göra för att vinna?
Det är väl ganska enkelt att svara på, gäller ju att laga den godaste och härligaste maten. Smak, utseende, balans och teknik. Gäller att vara otroligt fokuserad och hålla sig till den taktik man har tränat in och hoppas att det ska räcka ända fram.
Har du något du måste ha med dig eller ha på dig inför eller under tävlingen, som en lyckoamulett?
Nej jag tror faktiskt inte på det, viktigaste är att man är förbered mentalt och har tränat. Att man har haft duktiga människor bakom sig som gett feedback under träningarna. Att man lyssnar och tar till sig det dom säger och utvecklar sin taktik.
Är nyfiken på om du skickat in ett bidrag till Årets Kock 2014?
Har många tankar och idéer inför Årets Kock som jag vill testa. Men detta år så låter jag det vara, känner att jag vill fokusera på denna tävling jag har framför mig och satsar fullt ut ÅK 2015. Känns oerhört bra att få börja jobba med Räms igen och Sjöstedt i framtiden. Att bygga idéer med dom till nästa inskick.
VÄRLDSFINALEN av Årets Unga Kock går av stapeln den 6 september 2013 i Istanbul. Deltagarna, alla under 27 år, ska laga en för- och varmrätt samt dessert för fyra personer ur en hemlig råvarukorg. Efter totalt fyra timmar skall rätterna presenteras för juryn.
Foto: Ewa Säfwenber
