- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Tjälknöl i kryddig saltlag
Tjälknöl i kryddig saltlag
Tjälknöl i kryddig saltlag
Det här är den fantastiska tjälknölen som vi serverade på min mammas After Work buffé. Den kan göras på nöt- eller viltkött, vilket som helst så blir det jättegott. Den här tjälknölen är smaksatt med bland annat rosépeppar, grönpeppar, enbär och får en underbar smak. På bilden fick köttet en innertemperatur på 70 grader. Provade med en älgstek och lät då innertemperaturen bara gå upp till 61 grader och fick då ett rosa saftigt kött.
Tjälknöl i kryddig saltlag
1 1/2 kg fryst innanlår- eller ytterlår eller fransyska
1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl rosépeppar
1 msk enbär, krossade
1 msk grönpepparkorn
1 msk svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk dillfrön
2 tsk torkad salvia
2 tsk torkad rosmarin
Sätt ugnen på 100°. Placera den frysta steken på galler över en långpanna i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat tillräckligt efter 2-3 timmar. Låt temperaturen gå upp till 70-75° för att få ett mört kött. Det tar 10-12 timmar. Koka ihop lagen 3-4 minuter. Lägg det varma köttet i en trång bunke eller dubbla frysplastpåsar. Häll över den varma lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över eller knyt till och ställ det kallt 5-6 timmar. Då har köttet fått en lagom sälta. Ta steken ur lagen. Skrapa bort det mesta av kryddorna. Skär köttet i tunna skivor.
(Recept Allt om Mat)