- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Tårta med godis och jordgubbar
Tårta med godis och jordgubbar
Tårta med godis och jordgubbar
Min dotter önskade sig en godistårta till sin 3-åriga födelsedag och visst skulle hon få en sådan. Bakade anslag (tårtbottnar) i hjärtformade springfomar och fyllde tårtan med en bär- och bananröra och barnmat med smak av mango- och päron. Tårtan toppades med vispgrädde, klyftade jordgubbar och chokladlinser. Den skulle också ha garnerats med en stor gelékrokodil men när jag tog upp den ur påsen var huvudet avbitet. Undrar vem som gjorde det? Tårtan gjorde i alla fall succé och kalaset avslutades med en spännande skattjakt.
Tårta med godis och jordgubbar 1 tårta
Anslag:
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 st medelstora ägg
2 dl strösocker
1 st kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter
0,5 msk smör
1,5 msk ströbröd
Bärfyllning:
1 banan
2 1/2 dl valfria bär
1/2 dl strösocker
Fruktfyllning:
1 burk fruktdessert från babyhyllan
Montering:
4 dl vispgrädde
färska jordgubbar
blandat smågodis
Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker minst 5 minuter så att blandningen blir riktigt ljus och pösig.Sockret ska ha löst sig helt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt anslaget kallna och skär ut så det blir 3 tårtbottnar. Använd helst en lätt sågad, lång och tunn kniv. Måtta med t ex en tändsticksask för att få jämna bottnar. Bärfyllning: Mixa banan, bär och strösocker och bred på den undre botten. Lägg på nästa botten och bred över babydessertfyllningen. Vispa grädden och bred över tårtan. Skiva eller klyfta jordgubbar och fördela över tårtan. Lägg på godis.
Kommentar: Jag brukar fukta bottnarna med lite saft för att få en riktigt saftig tårta. Tårtan bör serveras direkt efter att man lagt på godiset då de genast börjar släppa färg och mjukna.

