- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming
Stekt inlagd strömming
Det här måste vara den ultimata sommarmaten. Håller länge i sin ättikslag och är jättegott på knäckemacka med skivad kokt färskpotatis. Perfekt på picknicken eller lättlunch i solen.
Stekt inlagd strömming 4-6 port
16 strömmingsfiléer
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt + 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl ströbröd
50 g smör
Lag:
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättikssprit (12 %)
1/2 tsk salt
1/2 rödlök
10 kryddpepparkorn
Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och lägg dem med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Strö över dill, 1/2 tsk salt och peppar. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Blanda ströbrödet med 1/2 tsk salt. Vänd strömmingsflundrorna i ströbrödet. Lag: Koka upp vatten, socker, ättika och salt så att socker och salt löser sig. Låt lagen kallna. Skala och skiva löken. Krossa kryddpepparn grovt. Blanda ner lök och kryddpeppar i lagen. Stek strömmingsflundrorna i smöret ca 3 min per sida. Lägg ner de varma, nystekta flundrorna i ättikslagen och låt dem kallna före servering.