- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Sparrissoppa med örter, vitlök och parmesanost – Zuppa di asparagi
Sparrissoppa med örter, vitlök och parmesanost – Zuppa di asparagi
Sparrissoppa med örter, vitlök och parmesanost – Zuppa di asparagi
Jag deltog i en alldeles underbar matlagningskurs hos Al Dente på Karlbergsvägen i Stockholm. Här får man lära sig laga italiensk mat på riktigt och det var bland det roligaste jag gjort. Här samlades ett gäng matglada med varierande erfarenhet som med tydliga instruktioner från kursledaren Samantha tillagade en helt magisk trerättersmeny. Vi som hade lite mer erfarenhet fick möjlighet att sväva ut en smula och sätta vår egen prägel på maten. Jag teamade ihop med min goda vän Anette och vi ansvarade för desserten men den kommer i ett annat inlägg. Det här är en enkel smakrik soppa som får sting av den råa vitlöken och örterna som rörs i på slutet tillsammans med olja och parmesan. Tycker om att det är råa bitar av sparris i för textur, vill man så kan krutonger även vara gott att strö över. Vi serverades ett surdegsbröd till och vinet Winkl Sauvignon (nr 2799).
Sparrissoppa 4 port
1 bunt grön sparris
1 schalottenlök eller ½ gul lök, fint hackad
3 potatisar (eller flera om de är små), skalade och i bitar
2 dl vispgrädde
1 liter vatten (eventuellt lite mer)
1 dl vitt vin
25 g smör
2 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
vitlök och färska örter
salt
svartpeppar
”Bryt” av den nedre delen på sparrisen och släng dem. Bryt resten av sparrisen i mindre bitar men spara knopparna till senare.
Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt det nästan koka bort till hälften. Lägg i potatisen och häll i vatten och vispgrädde, koka upp. Tillsätt sparrisbitarna (förutom knopparna) och koka i 10 min.
Finhacka vitlök med persilja eller andra färska kryddor och ställ åt sidan. Mixa soppan med en stavmixer tills den är helt slät.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela soppan i små soppskålar. Lägg i sparrisknopparna och strö över ca 1 tsk av krydd- och vitlöksblandning per portion samt oljan och osten. Rör om ordentligt.
(Recept: Al Dente)

