- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Soppa på rostade kräftskal, dill och fänkål
Soppa på rostade kräftskal, dill och fänkål
Soppa på rostade kräftskal, dill och fänkål
En underbar kräftsoppa som jag serverade min älskade moster Anita när hon var på besök. Hade ett paket kräftor kvar i frysen som jag var tvungen att använda. Därför serverade jag soppan till förrätt och torsk med kräftröra som huvudrätt. Som tillbehör till soppan bakade jag frasiga smördegspinnar med fänkål, citron och parmesan.
Soppa på rostade kräftskal, dill och fänkål 6 port
1 kg kokta kräftor, skalen
1 liter vatten
2 gula lökar, tärnade
6–8 morötter, tärnade
1/2 rotselleri (150 g), tärnad
1 1/2 liter vatten
2 tsk dillfrön
2 tsk fänkålsfrön
2 msk tomatpuré
1 krm kajennpeppar eller stänk av tabasco
2 msk kallt smör
2 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
Rosta kräftskalen i långpanna mitt i ugnen i 175 grader tills skalen är torra och spröda, cirka 30 minuter. Lägg skalen i en kastrull och häll på kallt vatten. Koka upp och koka 15 minuter. Sila spadet ner i en vid kastrull. Koka in tills knappt 1/3 kvarstår. Koka lök och rotsaker mjuka i vatten med dillfrön, fänkålsfrön och tomatpuré. Mixa soppan slät och sila den.
Koka upp den silade soppan, vispa ner kräftbuljongen och smaka av med kajennpeppar eller tabasco.
Ta kastrullen av plattan, vispa ner bitar av kallt smör och vispgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med bröd eller smördegspinnarna.