- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Skrei – norsk torsk när den är som bäst! Inkokt Skrei med vintips
Skrei – norsk torsk när den är som bäst! Inkokt Skrei med vintips
Skrei – norsk torsk när den är som bäst! Inkokt Skrei med vintips
Vet du vad Skrei är? Det visste faktiskt inte jag heller tills för några månader sedan. Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka, januari till april. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.
Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska torsken i Barents hav. Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från WWF och hela det norska torskfisket certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.
Det är cirka en halv miljard torskar som ger sig iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 % återvänder till betesmarkerna i Barents hav. När leken är över flyter de befruktade äggen med strömmarna mot de näringsrika betesområdena i Barents Hav. Efter ett par veckor kläcks äggen och en torsklarv fortsätter färden. Den lever på plankton under resan och framåt höstkanten har larven utvecklats till en liten torsk på 8-10 cm. Den dyker ner i djupet och simmar till de näringsrika betesområdena i Barents hav. Efter 4-5 år är torsken stor nog att starta sin första vandring.
Norsk Fisk vill att vi svenskar får upp ögonen för denna delikatess, tydligen vet bara 7 % av svenska folket vad Skrei är. Fisken är delikat och kockarna är överens om att fisken håller absolut högsta klass. Jag blev inbjuden tillsammans med min vän Fredrik på premiär till vackra Långbro Värdshus där Fredrik Eriksson komponerat en meny med fyra skreirätter samt efterföljande efterrätt och passande drycker till detta. Vi hade en härlig blandning människor vid vårt bord. Jag och Fredrik Schelin, min goda vän Anette Rosvall och hennes man Jonas, Kicki Theander och Christoffer Ericsson samt min bloggande vän Annika Ingemarsson och Anna Vikström. Roligt gäng, alla med ett brinnande intresse för goda smaker. Intressanta diskussioner kring smak, konsistens och upplägg. Fantastiskt roligt att få prova mat och goda viner tillsammans med andra matnördar!
Inkokt Skrei med spetskålssallad 4/8 port
Förrätt: 8 bitar Skrei á 60 g
Huvudrätt: 4 bitar Skrei á 120 g
1/2 huvud spetskål
1 dl crème fraiche
1 lime
1 liten rödlök
1/2 dl rapsolja
60 g forellrom
salt
svartpeppar
Inkokningslag:
1 liter vatten
2 msk salt
1/2 citron skuren i skivor
dillstjälkar
1 msk dillfrö
Dagen före: Koka upp alla ingredienser till lagen och låt dra tills det svalnar. Sila av citronskivor och dillstjälkar från lagen. Koka upp lagen och slå det över Skreibitarna så att det täcker. Lägg över en plastfilm så att det kokar vidare i formen. Låt dra i minst 24 timmar.
Serveringsdagen: Finstrimla spetskål och koka i lättsaltat vatten i 30 sekunder. Kyl ner kålen och låt det rinna av ordentligt. Vispa upp crème fraiche och riv i limeskal. Salta och peppra. Finhacka rödlök och blanda med olja och saft från lime, vänd ner forellrom. Lägg upp som på bilden med spetskålsallad, forellromsvinägrett och garnera med machésallad.
Vintips: Zeni Marogne 2011 Lugana Venetien Italien (73037) Pris: 139:-
