- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Rimmad porchetta med örter, aprikoser och vitlök serverad med rostade medelhavsgrönsaker
Rimmad porchetta med örter, aprikoser och vitlök serverad med rostade medelhavsgrönsaker
Rimmad porchetta med örter, aprikoser och vitlök serverad med rostade medelhavsgrönsaker
Jag fick möjligheten att följa med till Scans slakteri i Linköping för ett studiebesök. Där fick vi bland annat stycka var sin halv rapsgris och här har jag skapat ett recept av fläsksidan. Det går nästan inte att ha i för mycket örter så ta mer än du tycker ser bra ut och blanda de du gillar. Jag använde basilika och timjan i det här receptet. Köttet får en fin sälta av rimningen, smak från örtblandningen och får behålla saftigheten då den bakats på låg temperatur inrullad i svålen. Jag tycker inte att någon sås behövs, det blir rikligt med sky från köttet om det önskas. Rosta de grönsaker du tycker om eller servera med bara en sallad. Eventuella rester av porchettan serveras med fördel i en smörgås. Receptet tar tid att göra så läs igenom det först ordentligt. Färsk fläsksida kan behöva beställas hos en kötthandlare.
Rimmad porchetta med örter, aprikos och vitlök 4-6 port
1 1/2 kg färsk fläsksida med svål
3 msk havssalt
svartpeppar
2-3 krukor valfria örter från affären eller en rejäl näve blandade färska örter direkt från landet
5 vitlöksklyftor
3 dl torkade aprikoser
1 citron, rivet skal
olivolja
3 dl vitt vin
2 dl vatten
bindgarn
Ta fram fläsksidan, svålsida ner och skär bort svålen och fettet men låt allt hänga ihop på kortsidan. Gnid in köttet med salt och peppar och låt ligga och rimma i rumstemperatur i cirka en 1-1,5 timme.
Repa av bladen på de färska örterna och hacka dem fint tillsammans med vitlöken, aprikoser och rivet citronskal. Bred ut fyllningen på fläsksidan, rulla ihop köttet till en fast rulle och fortsätt sedan att rulla in köttet i svålen. Gör en ögla på snöret och bind upp fläsksidan till en snygg rulle. Värm ugnen till 275 grader. Gnid in rullen med olivolja, placera den i en ugnsfast form i mitten av ugnen. Vänd den så att den får fin brynt färg runt om innan du sänker temperaturen till 140 grader. Häll på vinet och vattnet så att porchettan kan ösas lite då och då. Tillaga i ca 2,5 timme. Ta ut porchettan ur ugnen. Flytta över köttet på ett övertäckt fat och låt vila. Skiva upp och servera med en god sallad eller ugnstekta medelhavsgrönsaker.
Rostade medelhavsgrönsaker
paprika, i avlånga bitar
zucchini, i grova skivor
aubergine, i skivor
färsk vitlök
salt
peppar
olivolja
Sätt ugnen på 225 grader. Stek aubergineskivorna i olja tills de fått lite färg. Lägg alla grönsakerna och hela vitlökar i en ugnsfast form. Vänd runt med olja, salta och peppra. Rosta tills grönsakerna är mjuka och har fått lite färg, ca 20-30 minuter.
Fredrik Schelin tipsar
Meursault (12677) Pris 279:-


