- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Rimmad porchetta med örter, aprikos och vitlök
Rimmad porchetta med örter, aprikos och vitlök
Rimmad porchetta med örter, aprikos och vitlök
Det här är ett klassiskt recept på porchetta fast jag krånglade till det genom att rimma sidan först för att få en balanserad sälta. Det går nästan inte att ha i för mycket örter så ta mer än du tycker ser bra ut och blanda de du gillar. Jag använde basilika och timjan i det här receptet. Köttet får en fin sälta, smak från örtblandningen och får behålla saftigheten då den bakats på låg temperatur inrullad i svålen. Jag tycker inte att någon sås behövs, det blir rikligt med sky från köttet om det önskas. Rosta de grönsaker du tycker om eller servera med bara en sallad. Eventuella rester av porchettan serveras med fördel i en smörgås. Receptet tar tid att göra så läs igenom receptet ordentligt. Färsk fläsksida kan behöva beställas hos en kötthandlare.
Rimmad porchetta med örter, aprikos och vitlök 4-6 port
1 1/2 kg färsk fläsksida med svål
3 msk havssalt
svartpeppar
2-3 krukor valfria örter från affären eller en rejäl näve blandade färska örter direkt från landet
5 vitlöksklyftor
3 dl torkade aprikoser
1 citron, rivet skal
olivolja
3 dl vitt vin
2 dl vatten
bindgarn
Ta fram fläsksidan, svålsida ner och skär bort svålen och fettet men låt allt hänga ihop på kortsidan. Gnid in köttet med salt och peppar och låt ligga och rimma i rumstemperatur i cirka en 1-1,5 timme.
Repa av bladen på de färska örterna och hacka dem fint tillsammans med vitlöken, aprikoser och rivet citronskal. Bred ut fyllningen på fläsksidan, rulla ihop köttet till en fast rulle och fortsätt sedan att rulla in köttet i svålen. Gör en ögla på snöret och bind upp fläsksidan till en snygg rulle. Värm ugnen till 275 grader. Gnid in rullen med olivolja, placera den i en ugnsfast form i mitten av ugnen. Vänd den så att den får fin brynt färg runt om innan du sänker temperaturen till 140 grader. Häll på vinet och vattnet så att porchettan kan ösas lite då och då. Tillaga i ca 2,5 timme. Ta ut porchettan ur ugnen. Flytta över köttet på ett övertäckt fat och låt vila. Skiva upp och servera med en god sallad eller ugnstekta medelhavsgrönsaker.
Rostade medelhavsgrönsaker
paprika, i avlånga bitar
zucchini, i grova skivor
aubergine, i skivor
färsk vitlök
salt
peppar
olivolja
Sätt ugnen på 225 grader. Stek aubergineskivorna i olja tills de fått lite färg. Lägg alla grönsakerna och hela vitlökar i en ugnsfast form. Vänd runt med olja, salta och peppra. Rosta tills grönsakerna är mjuka och har fått lite färg, ca 20-30 minuter.
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com
