Pizza – bästa degen, fyllningsförslag, tomatsås och vintips

Pizza – bästa degen, fyllningsförslag, tomatsås och vintips

Pizza Karoline Nordefors nordefors.com

Jag var den 8 april 2013 på ett event med Electrolux och bagaren Maria Blohm. Här fick jag lära mig hur man bakar pizza på bästa sätt, precis som alla pizzabagare gör. Här vägs alla ingredienser så använd en hushållsvåg. Degen är såklart viktigast men sedan är det handlaget, lärde mig att “simma” ut degen. Vad man toppar sin pizza med är högst individuellt, här valde jag tomatsås, mozzarella, färsk oregano och champinjoner. Efter gräddning lade jag på parmaskinka, ruccola och svartpeppar. Det går bra att förbereda degen dagen före pizzabaket och förvara degen i kylskåp.

Pizzadeg enkel 6-7 pizzor
500 g kallt vatten
20 g jäst
20 g olivolja
10 g socker
1 ägg
800 g vetemjöl
12 g salt
Pizzadeg special 6-7 pizzor
Vispa ihop:
250 g kallt vatten
250 g vetemjöl
15 g jäst
Låt stå tills det har vuxit sig stort och bubbligt, ca 2 timmar.
Blanda i:
1 ägg
20 g olivolja
250 g kärnvetemjöl
10 g salt
Gör så här:
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 2-3 minuter. Stjälp ut degen på oljat underlag.
Dela upp degen i bitar på 180-200 g, 6-7 stycken. Rulla bitarna runda med oljade händer och lägg på en plåt som täcks med med plast. Låt jäsa 2 timmar (pizza special) eller 1 1/2 timme (för den enkla degen).
Sätt in plåten i kylen tills pizzorna ska bakas ut. Ha dock koll på att de inte överjäser om kylskåpet inte håller tillräcklig låg temperatur. Jästen slutar jobba när temperaturen går under 3 grader och ju närmre den temperaturen desto långsammare jäser degen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Att forma en pizza:
Börja med att lägga degklumpen i en stor hög med mjöl. Nyp med dubbla tummar runt hela degbiten så det bildas en kant. Lägg degen på mjölhögen och gör en rörelse med händerna som om du simmar bröstsim. Simma ut degen med lätta händer till en tunn pizzabotten. Lägg på bakplåtspapper.
Grädda:
Grunda degen med ett tunt lager tomatsås och fördela sedan fyllning över pizzan. Grädda i mitten av ugnen 5-10 minuter.
Fyllningsförslag:
  • Tomatsås, mozzarella, parma, ruccola
  • Tomatsås, mozzarella, bresola, ruccola, parmesan, pinjenötter
  • Tomatsås, sparris, chévreost, mozzarella, kalamataoliver, rosmarin
  • Ricotta, parmesan, mozzarella, pinjenötter, vitlök, rosmarin
  • Tomatsås, svamp, mozzarella, vitlök, persilja, rosmarin
  • Tomatsås, blandade ostar, valnötter
  • Tomatsås, aubergine, vitlök, chili, mozzarella, salami, oregano
  • Tomatsås, rökt skinka, tomat, champinjoner, vitlök, mozzarella, basilika
  • Tomatsås, kronärtskockshjärtan, pecorinoost, valnötter, timjan

Grundrecept tomatsås:

1 gul lök, fint hackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk olivolja

1 burk krossade tomater av god kvalitet (400 g)

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 tsk oregano

Tomatsås: Fräs löken i olivoljan tills den är mjuk och blank. Tillsätt tomatkross, salt, peppar och oregano. Sjud såsen ca 10 min till en tjock röra. Låt såsen svalna.

Vad passar bättre till den italienska pizzan än ett elegant rött italienskt vin?

Här har jag valt att gå på en fantastisk producent som heter Pio Cesare ifrån Piemonte som gör eleganta runda härliga viner.
Oltre Pio Cesare (nr 91315)
Elegant röd frukt med mjuka tanniner och inslag av tobak, kakao, örtighet, kryddor och välintegrerat fat.