- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Pasta Vongole – Pasta med hjärtmusslor, tomat och vitt vin
Pasta Vongole – Pasta med hjärtmusslor, tomat och vitt vin
Pasta Vongole – Pasta med hjärtmusslor, tomat och vitt vin
Kanske är det bland det godaste jag ätit. Jag och min mamma lagade till rätten och det finns många variationer på det här receptet. Vi tillsatte tomater och använde ingen buljong utan tog spadet från de kokta musslorna. Beställ gärna musslorna i förväg, de tar snabbt slut. Hjärtmusslor, som vi använde, väger mycket men ger en väldigt god smak.
Pasta Vongole – Pasta med hjärtmusslor, tomat och vitt vin 4 port
500 g spaghetti
1 kg färska vongolemusslor eller hjärtmusslor
1 1/2 dl vitt vin
1 vitlöksklyfta
2-3 stjälkar persilja
1/2 krm svartpeppar
Tomatsås
4 tomater
3 msk olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 färsk röd chili, hackad
1/2 tsk salt
1/2 dl hackad persilja till servering
Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten och dra bort skäggtömmarna. Täck botten av en stor kastrull med vinet, lägg i den hela vitlöksklyftan, persiljestjälkarna, svartpepparn och musslorna. Sjud på svag värme under lock tills musslorna öppnar sig, ca 5 minuter. Sila av och spara spadet. Låt musslorna ligga kvar i kastrullen. Skär tomaterna till tomatsåsen i små bitar. Värm oljan i en annan kastrull och lägg i den finhackade vitlöken och chilin. Häll i tomatbitar, salt och ca 1 dl av musselspadet och låt koka på medelhög värme utan lock i ca 15 minuter. Späd kontinuerligt med musselspadet, men låt inte såsen bli för tunn. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av. Häll pastan i kastrullen med tomatsåsen. Blanda noga, smaka av och salta eventuellt. Det är viktigt med rätt sälta på den här rätten. Lägg upp pastan på fat och strö över den hackade persiljan. Toppa med musslorna och servera.