- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Pärondessert av Årets Konditor 2012 Cecilia Andersson
Pärondessert av Årets Konditor 2012 Cecilia Andersson
Pärondessert av Årets Konditor 2012 Cecilia Andersson
Min vän Cecilia Andersson vann i oktober tävlingen Årets Konditor 2012. Nu har hon skapat en helt ny dessert bara för Vardag med Nordefors läsare. Det är en fantastiskt god dessert med härlig smak av päron, en variant av vinnartårtan fast i glas. Läs igenom hela receptet innan du börjar tillagningen. Följ gärna Cecilia på twitter: @CeciliaKonditor eller besök Tössebageriet i Stockholm för att avnjuta hennes bakverk.
Pärondessert 8 glas
Päronkompott:
4 päron
200 g (2 dl + 1 msk) socker
1 1/3 dl Xanté
8 g (2 1/2 blad) gelatin
Skala, kärna ur och skär päronen i kuber. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Karamellisera sockret i en kastrull tills det är ljust brunt. Lägg i hälften av päronen och rör om och sedan resten av päronen, detta för att sockret inte ska stelna. Häll på Xanté och låt puttra tills päronen börjar mjukna. Sila av päronen från vätskan, detta för att päronen inte ska forsätta tillagas. Vispa i gelatinet i vätskan och ställ det och päronen i kylen tills det blir svalt. Fördela päronkompotten i glasen och häll på vätskan, frys.
Päronbavaroise:
1 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl päronpuré
1/2 dl Xanté
80 g (ca 4 st) äggula
85 g (1 dl) socker
10 g (3 blad) gelatin
2 3/4 dl lättvispad grädde
Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Häll över äggulan under vispning och häll tillbaka i kastrullen, sjud till 83 grader. Häll över purén och Xanté, vispa i gelatin och mixa. Plasta och kyl till ca 16 grader. Häll lite i taget i den lättvispade grädden under omrörning, inte för kraftigt för då kan det skära sig. Fyll i glasen ovanpå päronkompotten och kyl eller frys.
Brownie:
1 ägg
60 g smör
75 g (drygt 3/4 dl) socker
50 g 56% mörk choklad
1/2 tsk vaniljsocker
45 g (3/4 dl) mjöl
Smält smör i en kastrull, tillsätt socker och koka upp så sockret smälter. Häll över chokladen och blanda slät. Rör i ägget. Tillsätt mjöl och vanilj, rör slät. Baka i en liten form så det blir ca 1/2 cm tjockt. Baka på 210 grader i ca 5 min. Låt svalna i kyl och skär sen kuber att lägga i glasen.
Kola
180 g (1 3/4 dl) grädde
90 g (1 dl) socker
60 g (3 msk) sirap
30 g glykos (1 1/2 msk) glykos
135 g smör
6 g (1 tsk) flingsalt
Koka upp grädde, socker, sirap och glykos, koka till 112 grader. Rör i smör och salt, blanda ordentligt så kolan blir slät. Spritsa i glasen innan servering.
Karamelliserade macadamianötter
45 g (1/2 dl) socker
40 g macadamianötter
Rosta macadamianötterna på 160 grader i några minuter. Karamellisera sockret i en kastrull tills det är ljust brunt. Doppa macadamianötterna och skeda ut på bakplåtspapper. Hacka och strö i glasen innan servering.
Foto: Karoline Nordefors
