- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost
Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost

Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost
Örtig lammfilé med portvinssås och potatisterrin smaksatt med getost 4 port
Lammfilé
400-500 g lammfilé
1 1/2 dl hackad färsk timjan
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 tsk svartpeppar
Potatisterrin
600 g potatis
1 dl crème fraiche, lätt
150 g chèvre, kantskuren och i bitar
½-1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1 ägg
1 dl finhackad färsk timjan
Sås
2 dl rött portvin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk Maizena majsstärkelse
50 g smör
2 msk timjanblad, färska eller 1 tsk torkad timjan
2 msk mejramblad, färska eller 1 tsk torkad mejram
2 tsk tomatpuré
1/2 vitlöksklyfta, riven
Till servering
1 bunt grön sparris
Potatisterrin
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche med getost, vitlök, salt och peppar. Blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen och timjan. Ta från värmen. Häll potatisen i en ugnsform och platta till potatisen. Grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills den börjar få fin färg och potatisen känns mjuk. Prova med en sticka.
Portvinssås
Koka portvin, vin, vatten och kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner såsen. Koka upp. Rör smöret med kryddorna, tomatpurén och vitlöken. Vispa i det kalla smöret.
Lammfilé
Hacka örterna och blanda med vitlöken på en skärbräda. Rulla köttet i örthacket så att örterna fäster. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Sänk värmen och stek till 50 graders innertemperatur. Låt köttet vila i folie ca 5-10 minuter innan du skivar upp det.
Till servering
Koka sparris i lättsaltat vatten 5 minuter. Servera skivad lammfilé med portvinssås och potatisterrin.
Tips!
Det går bra att göra terrinen i förväg och sedan skiva den kall i bitar. Värm i 175 grader 20 minuter före servering. Bäst är då att göra den i en fodrad tvåliters brödform.
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com
