Öresund Bulldog – akvavit, punsch och körsbär

Nu är det dags att damma av både flaskor och gamla drinkar. Här bjuder bartendern Kenneth Swärd på en riktig klassiker i ny tappning med akvavit, punsch och körbär!
Öresund Bulldog – akvavit, punsch och körsbär

Fortfarande mestadels snöfritt nere i Skåne men blåser kallt. Jag sökte värme och begav mig upp till kollegorna på vår andra krog som ligger på Skissernas Museum i Lund, och heter kort och gott, På Skissernas. En restaurang med svensk och skånsk prägel där allting görs från grunden med kärlek till råvarorna, hantverket och de lokala odlarna och bönderna.

Satt och samtalade om olika restauranger samt mat och dryck vi testat senaste tiden. Någon nämnde en riktigt trevlig dessert man ätit på en krog i Köpenhamn för en tid sedan, i stora drag hade den väl bland annat smak av mörk öl, körsbär och yoghurt. Jag tyckte det lät som en trevlig smakpalett och blev sugen att testa att göra en drink.  Dessutom har aldrig Cherry Heering varit någon större favorit för mig så att damma av den flaskan kändes som en trevlig utmaning. När jag stod och dammade av flaskan så kom jag på en gammal drink som kunde förtjäna en uppdatering, nämligen Colorado Bulldog. Den lite oväntat välsmakande drinken med vodka, Kahlua, Coca Cola, lime och gräddfloat. Det formatet tänkte jag jobba efter. Så efter lite blandande och avsmakningar blev det en smakfull annorlunda drink, Öresund Bulldog.

Bas på Aahlborg Jubileum med sötma från Cherry Heering och punsch. Därtill lite mustig beska från en Wisby Porter som fick en trevlig extra kick av några droppar Seehuusen bitter. Hela härligheten toppades med lent vispad grädde som fått sig lite syrlighet av en dos youghurt. Ett vackert rödbets- och körsbärspulver fick pryda kalaset. Min sötsugne bror som var med krävde något sött till så en youghurt-pannacotta blev en passande amuse.

Bild från DinVinGuide

Öresund Bulldog med akvavit, punsch och körsbär

3 cl Aahlborg Jubileum

1.5 cl Cherry Heering

1.5 cl Kronan Punsch

3-4 stänk Seehuusen’s Kaffe- och chokladbitter

vispad grädde smaksatt med naturell yoghurt

Rör ingredienserna på is och sila upp i trevligt glas på en redig isbit. Toppa med 6-8 cl porter efter egen smak. Skikta på toppen ett lager youghurtgrädde och där på ett lager körsbärspulver. Är man riktigt sötsugen kan en youghurtpannacotta smaka bra bredvid. En mustig dessertdrink att avnjuta i snöyran, skål från södern!

Bild från DinVinGuide

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Fler artiklar av Kenneth Swärd

Alla tidigare artiklar i I BAREN