- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Moule marinière- Musslor i vitt vin
Moule marinière- Musslor i vitt vin
Moule marinière- Musslor i vitt vin
Det här är en riktigt smakrik men lätt måltid som gärna kan kompletteras med vitt surdegsbröd eller kanske pommes frites. Jag och min mamma äter den ofta och varierar genom att tillsätta färskpotatis och gröna bönor eller en stark chorizo. En skvätt grädde som får koka ihop med musselspadet tar rätten till nya höjder.
Moule marinière – Musslor i vitt vin 4 port
2 kg musslor
50 g smör
6 scharlottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 l torrt vitt vin
1-2 lagerblad
2 kvistar färsk timjan
1 dl hackad persilja
salt
peppar
Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut. Häll i vinet och lägg i lagerblad och timjan, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock. Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig. Koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan. Smaka av med salt. Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort lagerblad och timjan. Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med bröd eller pommes frites.