Mister French är Skeppsbrokajens hot spot

Mister French har en magnifik utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen. Ett ställe som gjort för att njuta av de sista solstrålarna i sommarskymningen. Nu levererar köket en skön crossover med smaker från Laos, Kambodja, Vietnam, Singapore och Marocko.
Mister French är Skeppsbrokajens hot spot
Bild från DinVinGuide

Strömkajen, byggd år 1854, i Stockholm är ett mycket populärt gångstråk. Den löper längs Stadsholmens östra sida, vid Saltsjön, från Strömbron i norr förbi Kungliga slottet ner till Slussen i söder. Skeppsbron är en av Gamla stans huvudtrafikleder och är även Stockholms äldsta kaj. Mitt på kajen ligger Tullhus 2. Huset byggdes i slutet på 1930-talet och inrymmer idag en krog med namnet Mister French.

Mister French rymmer en stor uteservering som sommartid sträcker sig längs kajen med stor bar och lounge i norra delen. Det är en magnifik utsikt över Saltsjön och Skeppsholmen. Ett ställe som gjort för att njuta av de sista solstrålarna i sommarskymningen.

Bild från DinVinGuide

Baren är central och upphöjd inne i den välinredda restaurangen och inramad av välfyllda vinkylar. Man har delat upp restaurangen i flera sektioner med hjälp av vackert knutna rep och växter. Inredningen är mörk och fasta soffgrupper i läder sträcker sig längs väggarna. Det ger ett mysigt och avslappnat intryck.

Bild från DinVinGuide

Maten har en fransk grund men har också influenser från brasserier i New York och London. Under hösten 2016 började köksmästare Thomas Åsberg och Petter Viding arbeta fram ett nytt spännande koncept. Den nya menyn har hämtat inspiration från Laos, Kambodja, Vietnam, Singapore och Marocko. Den franska klassikern har blivit en modern crossover med nytänkande smakkombinationer. Överraskande är den nya serveringsprocessen där gästen till viss del är involverad i matlagningen. In kommer t ex en varm täljsten där du som gäst får steka pilgrimsmusslor för att sedan lägga över i en salladstaco.

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Det som slår oss vid testtillfället är den otroligt höga kvalitén på skaldjuren. Fatet med fem sorters ostron med olika tillbehör och serveringen med kungskrabba är oslagbar. Det här vill vi njuta av igen en varm sommarkväll.

Bild från DinVinGuide

Barchef Oscar Högberg serverar en bubblande vacker djupröd drink i champangeglas med tydlig smak av äpplen. Pommes et bouchons – akvavit, gröna äpplen, citron, granatäpple och champagne. En fräsch fruktig drink med lyxiga bubblor.

Bild från DinVinGuide

Partage, rätter att dela på, är flera. Raw Plateau kommer in på ett stort isfyllt fat. Här bjuds man på ett urval av restaurangens råa råvaror såsom tartarer, ceviches, tataki och sashimi samt flera såser. Fräscht och mycket mättande. Lamm Brochette Provencal är en rätt där lammspettet hänger från en ställning. Örtiga och välgrillade bitar av lamm serveras med kanske den godaste ratatouille vi smakat, potatisgratäng, vitlökssmör och bakade tomater.

Bild från DinVinGuide

Vinnaren bland dryckerna som serverades till de grillade rätterna var överlägset drinken Pondicherry – gin, curryinfuserad chartreuse, mango chutneysirap och lime. En matig cocktail med tydliga toner av curry vackert serverad med blomma i glaset.

Bild från DinVinGuide

Vår kväll avslutas med ett urval av desserter, allt från tempurafriterad banan, karamelliserade nötter, romdip och karamellglass med salt och kondenserad mjölk till en fräsch äppeltrifle med sorbet på Granny Smith, vaniljglass, karamelliserad smuldeg, dulce de leche, maränger, mynta och tunt skivat grönt äpple. Den avslutande drinken blir Banane et chocolat – bananinfuserad rom, banansirap och chokladbitters. En rörd drink på stor isbit med spritiga toner och sött avslut.

Bild från DinVinGuide

Mister French 

Tullhus 2, Skeppsbrokajen, Stockholm

Foto: Raphael Cameron, dinvinguide.se