- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Minipalt på mandelpotatis, brynt hasselnötssmör, timjanpicklade kantareller, stekt fläsk och tärnat äpple
Minipalt på mandelpotatis, brynt hasselnötssmör, timjanpicklade kantareller, stekt fläsk och tärnat äpple
Minipalt på mandelpotatis, brynt hasselnötssmör, timjanpicklade kantareller, stekt fläsk och tärnat äpple
Efter att ha gjort en audition till Sveriges Mästerkock i Stockholm fick jag chansen att göra en till. Åkte till Östersund och lagade den här maträtten. En rätt gjord på billiga råvaror med ett tydlig norrländskt tema och med råvaror efter säsong. Rätten tycker jag själv är fantastisk, prova och se vad du tycker.
Minipalt på mandelpotatis, brynt hasselnötssmör, timjanpicklade kantareller, stekt fläsk och tärnat äpple
4 port
Picklade kantareller:
100 g gula kantareller
1 knippe backtimjan, krossad
4 msk vatten
4 msk socker
4 msk vitvinsvinäger
Koka upp vatten, socker, vitvinsvinäger och backtimjan. Rensa kantarellerna och lägg dem i en skål. Stora kantareller delas i två eller fler delar. Häll den varma lagen över kantarellerna och täck skålen med plastfilm eller ett lock.
Brynt hasselnötssmör:
100 g smör
30 g hasselnötter, krossade
1/2 tsk hasselnötsolja
Smält smöret i en liten kastrull och låt det koka på svag värme. Tillsätt nötterna och låt smöret koka tills det börjar bli gyllenbrunt och doftar kola. Passa noga. Rör i hasselnötsoljan.
Palt:
Ca 600 g oskalad mandelpotatis
6 krm salt
2 1/2 – 3 dl vetemjöl
2 liter vatten
1 msk salt
Koka upp vatten och 1 msk salt. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Mixa den mycket fint med stavmixer eller i en matberedare. Blanda snabbt i mjöl och salt. Smeten ska vara bara så fast att du precis kan rulla små köttbullestora paltar av smeten. Skölj händerna i vatten då och då så kladdar inte degen fast. Lägg ner palten i det kokande vattnet allt eftersom. Koka palten på medelvärme i 10 minuter.
Fläsk:
100 g rimmat fläsk
Tärna fläsket fint och stek det i stekpanna.
Äpple:
2 små svenska äpplen eller 1 stort
Skala äpplet och tärna det fint. Gör detta precis före servering för att undvika oxidering.
Garnering:
Färsk plockad timjan
Montering:
Fördela fem minipaltar på en tallrik. Fördela med en sked hasselnötssmöret med hasselnötter över palten. Ta upp kantarellerna ur lagen och lägg dem mellan paltarna. Fördela stekt fläsk och tärnat äpple över hela tallriken. Garnera med färsk plockad timjan.
Så här glad var jag före audition, inte fullt lika glad efteråt. Men, nu väntar nya utmaningar och äventyr. Jag är inte bitter.

