- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Min jul – julbordet
Min jul – julbordet
Min jul – julbordet
I min familj har vi knytkalas på julafton, alla ansvarar får några rätter och vi får därför både nya och gamla klassiker på julbordet. Den 23:e träffas vi i familjen och gör julgodis tillsammans, en mysig tradition som kickstartar julfirandet. Tänkte bjuda er på mitt julbord, länkar finns till de recept som är publicerade.
Familjen Nordefors julbord 2012
Griljerad skinka – i år rimmad skinka från Bodalsgris som jag lågtempat i ugnen
Senap – en favorit är Västervikssenap men i år provar jag även Farfars senap från Stensåkra charkuteri och deli
Bröd – hembakat knäckebröd, vörtbröd och Mor Lydias limpor
Dopp i grytan – använder spadet från skinkan och får ett koncentrerat och fint dopp
Julost – blir en överraskning då min bror ansvarar för just den
Sill – i år är min ömma moder sillansvarig, så jag vet inte vad hon hittar på. Tidigare har vi gjort bl a krämig senapssill och skärgårdssill
Lax – i min familj dubbelgravar vi laxen och serverar med hovmästarsås eller hovmästarfärskost
Ägghalvor – en klassiker som varieras från år till år
Hemgjord leverpastej – mamma har i år gjort sin egen och det ska bli mycket spännande
Sylta – jag älskar kalvsylta men jag är ensam om det. Hade planer på att göra min egen i år men det blev inte så.
Köttbullarna – är såklart hemrullade och smaksatta med kryddpeppar
Prinskorv – köper jag färdigt och i år blev det korv av rapsgris
Revbensspjäll – förkokar och penslar med en glaze för att sedan griljeras i ugnen
Rödbetssallad – ett måste till syltan
Rödkål – gör alltid min favorit med fikon och äpple
Julsallad – mamma tycker att det ska finnas en färsk sallad men det är få som äter av den
Ugnsomelett – det här har min man fört in i jultraditionen. I år blir det med en stuvning på trattkantareller
Janssons frestelse – vad vore en jul utan Jansson? Jag äter den inte men den är ett måste på julbordet
Sandbakelser – min mormor Ingrid bakade dessa falska mandelmusslor. Vi äter dem med vispad grädde och hjortronmylta
Knäck – det klassiska julgodiset som hör julen till. Vi har en tradition att MMS:a Dr Knäck den 23:e, en fd. plastbror som alltid gjorde knäck då det begav sig
Chokladdoppad lakritskola med havssalt – min ömma moder kräver att jag gör dessa till jul, helt makalöst goda.
Rocky Road Fudge – varierar från år till år innehållet i dessa men de finns alltid med på gottebordet. I år med smörkola, jordnötter och marshmallows
Stubbe på mandelmassa och brandymarinerad torkad frukt – det här har jag aldrig gjort då jag brukar göra mozartkulor, blir spännande
Chokladtryffel – enkla små tryfflar som jag i år smaksätter med Tonkabönor, tror det kan bli riktigt bra
Saffranslängd – tänkte jag göra men skippar det, vi har så mycket annat att äta
God Jul!
