- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Mattias Skoog bartender Linje Tio tävlar i den nordiska finalen av Bacardi Legacy
Mattias Skoog bartender Linje Tio tävlar i den nordiska finalen av Bacardi Legacy

Mattias Skoog bartender Linje Tio tävlar i den nordiska finalen av Bacardi Legacy
Mattias Skoog är bartender på den ytterst framgångsrika krogen Linje Tio i Stockholm och dessutom en av de tre svenskar som siktar på en plats i världsfinalen av Bacardi Legacy. Jag träffade Mattias för första gången i i december, på Bartenders Choice Awards, där han var nominerad till Årets Bartender. Han vann inte den kategorin men Linje Tio kammade hem Bästa Atmosfär, Folkets Pris och Bästa Cocktailbar. Det är inte svårt att tycka om honom. Han är en öppen och rolig människa med glimten i ögat. Med ett stort engagemang och kunskap är det en fröjd att sitta i baren när han jobbar. Jag har kort summerat Mattias liv, gjort en intervju samt låtit hans kollegor berätta mer om honom. Det är knappt en månad kvar till den nordiska finalen och nu gäller det att sprida den drink som ska bli en Legacydrink, en blivande klassiker. Jag älskar den, har druckit den flera gånger, för mig en klockren fräsch cocktail som kommer älskas av många.
Mattias Skoog föddes i Katrineholm 1988 och är uppvuxen mitt emellan Flen och Nyköping. Han utbildade sig 2009 till bartender på International Bar Management i Nyköping. Jobbade mycket i olika barer både före och under utbildningen bl a på Club Tellus i Nyköping. Första anställningen efter skolan var på nattklubben F12 terassen i Stockholm. Tävlandet är för Mattias fantastiskt roligt och utmanande, ett måste att prova på! Han ställde 2010 upp i sin första tävling, Cocktailkampen på Café Opera och slutade där tvåa i finalen. På fyra år har han hunnit med att jobba på O’Learys Nyköping, Club Tellus Nyköping, F12 Terrassen, Collage Sthlm, Berns Salonger, Kåken/1900, Guldbaren – Nobis Hotel och nu Linje Tio – Tjoget. Pratar om viktiga ögonblick i hans bartenderkarriär men lyckas bara få fram att det varit alldeles för många, att det varje dag händer något nytt och minnesvärt. Nomineringen till Årets Bartender i Bartenders Choice Awards betydde en redig klapp på axeln för ett väl utfört arbete, självklart kul att bli uppmärksammad också. Nu ligger fokuset på Bacardi Legacy, en av de största och mest prestigefyllda tävlingarna vi har, great fun säger Mattias!
– Vad drog dig till mixologivärlden?
Jag har aldrig fastnat för termen mixologi. Den kom och gick väldigt fort. Det som drog mig till att bli bartender var den ultimata blandningen utav att vara servitör och kock. Jag gillar att liksom skapa/producera såsom en kock men skulle bli tokig om jag inte fick interacta med gäster.
– Vilka kvalitéer tycker du en framgångsrik bartender ska ha?
Känna sina gäster, ett leende på läpparna och högt tempo.
– Beskriv ditt tillvägagångssätt att skapa cocktails med ett ord och berätta varför det definierar din stil?
Ordet ”GOTT” ska komma väldigt snabbt när jag smakar på en drink. Vad som definerar min stil är samma som föregående fråga.
– Vilken är din senaste upptäckt inom mixologin som exalterar dig?
Att vi växer!
– Du hade ett fantastisk framgångsrikt år 2013, vad tar du med dig för erfarenheter som motiverar dig att bli ännu bättre?
2013 var indeed ett riktigt bra år. Jag tar med mig massor, kanske mest den gamla klyschan att ”hårt arbete lönar sig”.
– Du har nu en månad på dig att marknadsföra och hypa din Legacydrink – hur ska du gå tillväga?
Jag är mitt uppe i den. Men jag kan säga kort att jag valt att utmana en viss Tom Walker (Tom promotade sin Legacydrink på 80 barer runt om i världen red anm).
– Kan du beskriva hur din Bacardi Legacy drink kom till och hur du tänkte när du skapade den?
Min Rumpletini No2. Är en flört med det lekfulla från det sena 80-talet och dagens ultranörderi när det kommer till drinkskapande. Jag ville göra en drink som skulle uppskattas av både drinknördar såsom gäster som vanligtvis inte dricker drinkar. När jag väl kom att tänka på det så kändes Appletini som en perfekt utgångspunkt till detta. En Appletini, vet ju ingen egentligen hur man gör och bryr sig därför inte så mycket. En annorlunda tanke på vad en Legacy faktiskt är.
MATTIAS SKOOGS BACARDI LEGACY DRINK – RUMPLETINI NO2
50 ml Bacardi Superior
20 ml Cocchi Americano
20 ml lime
20 ml apple syrup (1 del grannysmith juice, 1 ½ del socker)
2 stora dash Ultravaganze Eurobitters (4/5 Suze, 1/5 Absint)
ARBETSKAMRATERNA OM MATTIAS SKOOG
LUDDE GRENMO – Head Bartender Linje Tio
Mattias är en otroligt begåvad bartender och fantastisk person. Ställer upp i ur och skur, jobbar hårt och har ett öga för detaljer. Mattias sätt att jobba är elegant, professionellt och innovativt. Han är dessutom en riktigt rolig jäkel. Mattias drink flörtar med någonting roligt. Att utgå och utveckla en rombaserad appeltini beskriver nog Mattias ganska väl. Roligt och innovativt.
JOEL ÅHLIN – Kökschef Linje Tio
Mattias Skoog är stabil, har god arbetsmoral och är alltid glad. Jag gillar Skogen!
JOEL SÖDERBÄCK – Operativ chef och bartender Linje Tio
Matte som person är otroligt positiv, ödmjuk och bra på att hålla låda. Detta smittar av sig i hans yrkesroll och egenskaperna gör honom till en grym säljare. Han hör definitivt till Sveriges topp 5 bästa bartenders. Grym teknik, bred kunskap och ett genuint intresse. Hans drink är en kraftigt upphottad version av den något daterade Apple Martinin.
JIMMIE HULTH – Bartender Linje Tio
Mattias är energisk, han fångar lätt upp gästen och är uppmärksam. Han jobbar snabbt och snyggt och har lätt för att engagera en publik. Bacardi Legacy är en unik tävling där man inte bara marknadsför en drink utan man representerar sig själv, sin bar och sitt land. Man har chansen att skapa något som man kan föra vidare. Ett Legacy.
JAKOB SUNDIN – Projektledare Bartenders Choice Awards
Ung och ambitiös. Har jobbat hårt och målmedvetet i flera års tid och jag tror att det är en av anledningarna till att han blev nominerad till Årets Bartender av Bartenders’ Choice Awards jury i år trots sin ringa ålder. Personligen gillar jag att han är så glad och positiv bakom baren, det smittar av sig på gästerna och att han blandar fantastiska drinkar med stilfull flärd gör ju inte saken sämre heller.
ANDREAS BERGMAN – Krögare Tjoget/Linje Tio
Alla som jobbar i baren på Linje Tio är utvalda för att de tillhör sin generations toppskikt. Ingen slår pojkarna på fingrarna. Punkt. Mattias har varit en del av Linje Tio sedan starten och har varit en drivande kraft för att ta oss dit vi är idag. Hans service är grym och blir bättre för varje kväll i baren. Drinkarna han levererar och har skapat är moderna klassiker. Han inspirerar gamla gubbar också. Mattias kommer att gå så jävla långt och när han vinner tävlingen kommer han lite närmare!
Fotograf Bartenders Choice Awards: Carl Bengtsson Lemon




