- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Matlagningstävling med Svensk Fågel och Leif Mannerström
Matlagningstävling med Svensk Fågel och Leif Mannerström
Matlagningstävling med Svensk Fågel och Leif Mannerström
Under ett halvår har jag ingått i ett team med bloggare som tävlat i att laga mat med Svensk Fågel. Det har varit fyra deltävlingar och i onsdags den 14 november var det dags för final på PS Matsal i Stockholm. Jag, Manni Landleys Kök, Gunnar Heja Abbe, Kinna Mormors Mat, Linda Matstugan, Britta Britta Bloggar var laddade. Uppdrag nummer ett var att stycka en svensk kyckling från kycklingbonden Henke Carlsson på Stenta gård i Sörmland, på tid. För dem som inte gjort det tidigare visade Leif Mannerström hur det skulle gå till. Jag är inte proffs på detta men var klar på under fyra minuter.
Utmaning nummer två var att skapa en kycklingrätt på 50 minuter med ingredienser som presenterades när tiden satte igång.
Jag plockade med mig rosmarin, salvia, vitlök, citron, kålrabbi, morötter, citron och oliver.
Juryn i Svensk Fågels tävling var Ubbe Kvarnefält (från Sveriges Mästerkock), Leif Mannerström (legend) och Maria Donis Vd Svensk Fågel.
Vinnarrätten! Jag benade ur låren och gjorde rullader av dem. Stekte dem och brösten tillsammans med rosmarin och vitlök i rikligt med smör. Bakade dem till en innertemperatur på 68 grader. I stekpannan stekte jag slantade morötter i olika färger och kålrabbi tillsammans med mer vitlök. På slutet pressade jag i citronsaft och tillsatte citronzest. Grönsakerna bakade jag klara i ugnen tillsammans med det brynta kycklingskrovet. Skalade scharlottenlökar och stekte i samma stekpanna med mer smör och socker för karamellisering. Vispade rumsvarmt smör tillsammans med citronzest och flingsalt, smakade av med citronsaft. Smörfriterade salviablad och tillsatte kalamataoliver för beska. Zestade mer citron över rätten samt flingsalt.
Det här var den rätt Leif Mannerström och juryn ansåg vara bäst och godast. Fick beröm för mitt moderna upplägg och för att jag benade ur kycklingen. Det här var för mig en revansch efter två auditions till Sveriges Mästerkock, där jag aldrig fick visa upp mina rätter för juryn utan bara castingpersonal. Nu fick jag visa upp en rätt som visar vem jag är och för en riktig kock som gjorde en rättvis bedömning.
Vi var tre personer som fick kliva fram ett steg ur raden av bloggare. Jag, Gunnar och Britta fick bäst omdömmen och jag stod som vinnare. Recepten från tidigare deltävlingar och finalen kommer att bli till en elektronisk kokbok och en fotograf medverkade under hela eftermiddagen.
Leif Mannerström och Karoline Nordefors
Klart jag ville ha en bild med fina Ubbe!
Foto: Karoline Nordefors och Svensk Fågel








