- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Marinerad tofu med grönsakswok och nudlar
Marinerad tofu med grönsakswok och nudlar
Marinerad tofu med grönsakswok och nudlar
Tofu kommer från början från Kina, och tillverkas av sojabönor. Det finns åtskilliga sorters tofu i olika former och konsistenser. Tofu i sig har inte särskilt mycket smak, och kan därmed användas i både salt och stark mat samt i söta desserter och liknande. Allt beroende på hur man smaksätter det. Tofu är nyttigt och innehåller ganska få kalorier. Det har inget mättat fett eller kolesterol. Proteininnehållet är högt, samtidigt som det innehåller flera mineraler så som kalcium och magnesium. Här har jag marinerat tofun i en smakrik asiatisk marinad. Till det, rikligt med wokade grönsaker och äggnudlar. Förbered allt så går tillagningen fort.
Marinerad tofu med grönsakswok och nudlar 4 portioner
350 g hård tofu, i kuber
200 g äggnudlar
1 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 medelstor morot, tunt skivad i sneda bitar
1 röd paprika, i mindre bitar
1 grön zucchini, delad på längden och skivad
100 g sparris, i bitar
1/2 broccolibukett, i små buketter
1/4 blomkålshuvud, i små buketter
1 msk finhackad färsk ingefära
4 msk rapsolja
100 g sockerärter, i mindre bitar
100 g minimajs, i mindre bitar
4 msk sesamfrön, rostade i torr panna
Marinad:
1/2 dl japansk soja
1-2 msk kinesisk soja
2 msk mirin
1 msk risvinäger
2 msk honung
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk riven färsk ingefära
Skär tofun i kuber. Blanda ingredienserna till marinaden. Häll den över tofun och blanda försiktigt. Låt stå övertäckt i kylen i minst 1 timme men helst över natten. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet. Häll bort marinaden från tofun men spara den. Värm ca 2 msk olja i en wok eller stekpanna. Lägg ner tofun och stek tills den har en krispig yta. Lägg åt sidan. Rengör stekpannan och värm ytterligare 2 msk olja. Lägg ner vitlök, chili och ingefära och stek i ca 1 minut. Tillsätt alla grönsaker och stek i ytterligare några minuter eller tills de mjuknar. Lägg i nudlarna och rör om. Tillsätt marinaden och blanda väl. Vänd försiktigt ner tofun. Strö över sesamfröna och servera direkt.
