Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)

Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)

Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)

Det här var en rätt som jag bjöd mina vänner i Matkreatörsmiddagen på. En trevlig tapasrätt från södra Spanien, som där görs på sardiner men som vanligen görs på strömming här. Jag tänker snart prova att göra den på siklöja från Kalix också, kanske med mer norrländska smaker. Perfekt rätt att servera på buffé eller som lätt förrätt och då gärna på bröd som rostats med olivolja. Vill man få in mer vitlökssmak så gnid de rostade bröden med en vitlöksklyfta. Jag serverade rätten till Anima Chenin Blanc 2010, en synnerligen trevlig kombination!

Marinerad strömming med vitlök, chili och persilja

Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones)

400 g strömming

2 dl vitvinsvinäger eller färskpressad citronsaft

3 tsk salt

2 krm grovmalen svartpeppar

1 finhackad chili, t ex spansk peppar (eller efter smak)

2 dl finhackad persilja

4 finhackade vitlöksklyftor

ca 3 dl olivolja (så det täcker)

1 citron, skalet

Skölj och filéa strömmingen, dra ev av skinnet. Lägg filéerna i en skål och täck helt med vinäger. Täck över med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåp i ca 10 timmar. Rengör noga en stor glasburk tättslutande lock. Häll av vinägern och skölj strömmingen försiktigt i kallt vatten. Varva strömming, kryddor, chili, persilja, vitlök och citronskal i glasburkarna. Häll på olivolja så att det täcker allt. Dunka burken försiktigt mot ett hårt underlag så att oljan rinner ner ordentligt. Låt stå i kylskåp i ett dygn och servera sedan strömmingarna tillsammans med tunna skivor bruschetta . Klarar sig i ca 1 1/2 vecka i kylskåp om allt är ordentligt täckt med oljan.

Marinerad strömming med persilja, vitlök och chili (Boquerones) - DinVinguide | DinVinguide.se