- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Lingonmousse med chokladgömma på toscaflarn
Lingonmousse med chokladgömma på toscaflarn
Lingonmousse med chokladgömma på toscaflarn
En fräsch mousse med smak av lingon och en gömma inuti med ljuvlig choklad. Botten består av ett krispigt toscaflarn och det blir fler kakor än vad som går åt. Använd eventuellt de resterande till dekoration, smula dem och toppa moussen moussen med dem. På bilden använde jag julens överblivna nougat som jag fyllde moussen och toppade med.
Lingonmousse med chokladgömma på toscaflarn 4 stora port
Chokladfyllning:
25 g mörk choklad 70 %
2 msk grädde
1/2 msk smör
Lingonmousse:
2 dl lingon
1 dl socker
3 gelatinblad
3 dl grädde
1 äggvita
1/2 tsk neutral olja till pensling
Toscaflarn:
50 g smör
2 msk socker
1/2 dl havregryn
1 dl krossad flagad mandel
1 msk ljus sirap
2 msk mjöl
1 krm bakpulver
Garnering:
50 g riven mörk choklad 70 %
Chokladfyllning: Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt grädde och smör och rör till en slät konsistens. Häll upp i ischokladformar eller dubbla knäckformar och låt stelna i frysen 20 minuter. Lingonmousse: Värm lingon och socker i en kastrull tills sockret löst sig, cirka 5 minuter. Mixa blandningen med stavmixer. Häll över lingonen i en bunke och låt svalna i kylskåp. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädde och äggvita var för sig. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem i en kastrull på låg värme. Rör ner gelatinet i skålen med lingon. Tillsätt grädden och vänd till sist ner äggvitan.Pensla 4 portionsskålar eller glas med lite olja och häll upp moussen i dem. Ta bort formarna från de frusna chokladbitarna och tryck ner dem i mitten av moussen. Låt moussen stå i kylskåp minst 3 timmar. Toscaflarn: Smält smöret och blanda samtliga ingredienser till flarnen. Klicka ut smeten till 8 kakor på bakplåtspapper. Grädda i ugnen tills flarnen är gyllenbruna, 5 minuter. Flarnen flyter ut under gräddningen. Forma dem när de fortfarande är varma, eller bryt isär dem när de svalnat och stelnat.
Lägg ett flarn på serveringstallriken. Värm lingonmousseglaset under varmt vatten, så lossar den lätt när du vänder upp den på flarnet. Täck moussen med finriven choklad.
Alternativ servering: Lägg lingonmoussen i ett martiniglas. Riv över choklad och stick ner ett flarn.