- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde
Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde
Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde
En annorlunda men väldigt smakrik paj där skalet gräddas men inte fyllningen. Vi serverade pajen på vår kräftskiva med familjen och det var väldigt goda smaker.
Lax- och räkpaj med pepparrotsgrädde 4-6 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt 10%
1 – 1 1/2 msk riven pepparrot
salt
1 kg räkor med skal
200 g kallrökt lax
100 g sockerärtor
Garnering:
citronskivor
salladsblad
dillkvistar
Pajdeg: Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen håller ihop. Låt vila kallt i kylskåpet ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajformen, ca 22 cm i diameter och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen tills pajskalet fått fin färg, 10-15 min. Låt svalna. Fyllning: Vispa grädden och vänd ner yoghurt. Tillsätt pepparrot, lite i taget. Tänk på att smaken mognar efter hand. Smaka av med salt. Skala räkorna. Strimla laxen. Skölj och strimla sockerärtorna på längden. Fördela det mesta i pajskalet och täck med pepparrotsgrädde. Varva resten av ingredienserna ovanpå. Servera!