- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Lars Rågröd med Evolo Fullkornsrågmjöl
Lars Rågröd med Evolo Fullkornsrågmjöl
Lars Rågröd med Evolo Fullkornsrågmjöl
Till Evolo fullkornsrågmjöl används rågsorter som trivs i Sveriges nordliga klimat, främst Evolo, som odlas i Götaland, Svealand och södra Norrland. Efter skörden mals hela rågkärnan. Den speciella malningen ger ett mjöl med en granulation som skiljer sig från traditionellt rågmjöl. Malningen ger brödet ett mer rustikt utseende men trots det bättre bakegenskaper än ett finmalt rågmjöl. Degen får en känsla och elasticitet som påminner om en vetemjölsdeg. Brödets struktur blir luftig, smaken mild och inkråmet saftigt. Här är ett recept från Kungsörnen på ett gott och saftigt rågbröd med yoghurt och mörkt öl.
Lars rågbröd 2 bröd
13,5 dl (800 g) Evolo Fullkornsrågmjöl
2,5 dl (150 g) Vinjett Vetemjöl
4 dl naturell Yoghurt (0,5%)
2,5 dl mörk lätt- eller mellanöl
2,5 dl vatten
20 g salt
50 g linfrö
75 g solrosfrö
25 g jäst
1 msk ättiksprit (12 %)
Beströing:
Sesamfrö
Vallmofrö
(går också bra med lite Evolo Fullkornsrågmjöl istället för fröer)
Häll ner fingervarm yoghurt, öl, vatten och ättiksprit i en degskål. Tillsätt jäst och rör om tills den har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta på långsam hastighet i 5 minuter. Låt degen vila i degskålen 30 minuter. Täck med bakduk.
Efter viltiden arbeta degen på långsam hastighet i 1 minut. Forma bröden till 2 rågbröd. Fukta händerna när du hanterar degen, då fastnar den inte så lätt på händerna. Lägg bröden i två smorda formar á 1,5 l och strö eventuellt över sesamfrö/vallmofrö (eller Evolo). Låt bröden jäsa ca 60 minuter i rumstemperatur med bakduk över tills brödet når 0,5 cm ovan formens kant.
Sätt in en ugnsplåt i botten av ugnen. Insättningstemperatur 250°C. Sätt in brödet mitt i ugnen. Häll samtidigt 0,5 dl varmt vatten på bottenplåten och stäng ugnsluckan så fort som möjligt. Sänk nu ugnsvärmen till 180°C. Total avbakningstid ca 60 minuter. Tag ur bröden ur formarna och låt svalna på galler. Förvara sedan bröden i plastpåse.
