- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kyckling med vitlök och rosmarin, vispat citronsmör och smörfriterad salvia
Kyckling med vitlök och rosmarin, vispat citronsmör och smörfriterad salvia
Kyckling med vitlök och rosmarin, vispat citronsmör och smörfriterad salvia
Med den här kycklingrätten vann jag Pippi på Svensk Fågels grand finale av en matlagningstävling. Varsågoda här är receptet, smaklig spis!
Kyckling med vitlök och rosmarin, vispat citronsmör och smörfriterad salvia
Kyckling:
1 hel kyckling, styckad i fyra delar (bröst och lår)
6 krossade skalade vitlöksklyftor
färsk rosmarin eller timjan
olja
smör
Citronsmör:
100 g rumsvarmt smör
1 citron, rivet skal
flingsalt
Grönsaker:
4 morötter i olika färger, skalade, skurna i jämna stubbar ca 4 cm
2 kålrabbi, i stavar eller klyftor
1 citron, saft och rivet skal
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak
Friterad salvia:
12-16 blad färsk salvia
smör
Karamelliserad scharlottenlök:
8 scharlottenlökar
socker
12-16 kalamataoliver, utan kärna
Kyckling: Sätt ugnen på 90 grader. Bena ur kycklinglåren och ta bort skinnet. Rulla ihop låret och linda skinnet runt. Fäst med tandpetare. Bryn kycklingdelarna hårt på skinnsidan tillsammans med krossad vitlök och rosmarin. Salta och peppra. Skinnet skall bli riktigt krispigt och gyllene. Bryn på skinnsidan hela tiden och vänd sedan och bryn andra sidan de sista 5 sekunderna. Baka kycklingen klar i ugnen till en innertemperatur på 68 grader. Låt den vila i minst 5 minuter innan servering så att all vätska stannar kvar i köttet.
Morot: Passa på att steka morötterna och kålrabbin i den varma stekpannan efter kycklingen. Bryn dem på snittytorna tillsammans med vitlök och olja. Smaksätt med citronsaften och skalet. Baka dem tillsammans med kycklingen i ugnen tills de är mjuka.
Smör: Smaksätt smöret med citronzest och flingsalt, vispa eller rör fluffigt.
Salvia: Smält smör i samma stekpanna som du stekt kyckling och grönsaker. Fritera salvian frasig i smöret. Låt rinna av på papper.
Karamelliserad scharlottenlök: Stek lökarna på svag värme i smöret efter salvian tills de är mjuka. Strö på socker mot slutet och karamellisera lökarna.
Montering: Skär kycklingbröstet och rulladen i skivor. Lägg två skivor av varje på tallriken. Fördela morötter och kålrabbi runt om. Placera oliver, krispiga salviablad, lökar och klickar av citronsmöret på tallriken. Toppa eventuellt med citronzest och flingsalt. Servera direkt.
