- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kolapaj med lingon
Kolapaj med lingon
Kolapaj med lingon
En söt paj med syrliga lingon. Pajskalet är smaksatt med hasselnötter som ger en knaprig och god botten. Tallrikarna kommer från Malva Krukmakeri.
Kolapaj med lingon 10-12 port
5 dl lingon
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g hasselnötter, malda eller mixade
100 g smör
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk strösocker
Kolasås:
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl flytande honung
2 dl vispgrädde
2 tsk kakaopulver
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
100 g smör
Pajdegen: Sätt ugnen på 250°. Kör snabbt ihop samtliga ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform med låg kant och löstagbar botten, 28 cm diameter. Nagga med gaffel. Ställ kallt ca 30 min. Kolasåsen: Blanda farinsocker, honung, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Koka utan lock, på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret klickvis. Grädda pajskalet mitt i ugnen, ca 10 min. Låt svalna. Fördela lite mindre än hälften av lingonen i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingonen ovanpå. Ställ pajen kallt till servering. Servera gärna med en klick vispad grädde.
(Recept från Allt om Mat)
