- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips – Surdegstoast med kantareller, löjrom och parmachips
Kockens tips – Surdegstoast med kantareller, löjrom och parmachips
Kockens tips – Surdegstoast med kantareller, löjrom och parmachips
Sommaren gick alldeles fort i år igen och snart är hösten här med långkok och svampplockning. Kantareller brukar finns med i det mesta jag lagar vid den här tiden på året. I veckan gjorde jag en enkel förrätt med smörstekta kantareller, löjrom och parmachips.
Surdegstoast med kantareller, löjrom och parmachips 4 pers
Kalixlöjrom
färsk timjan
Smörstekta kantareller:
300 g kantareller
25 g smör
1 scharlottenlök, finhackad
3 msk grädde
salt och nymalen peppar
Stek ur vattnet ut kantarellerna och tillsätt sedan smör och lök. Stek på låg värme i 10-15 min. Tillsätt grädde och smaka av med salt och pepprar. Stek ytterligare 5-10 minuter.
Parmachips:
2 skivor parmaskinka
Sätt in i ugnen på 150 grader. Lägg ut parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper. Torka parmaskinkan i 5-10 min och låt dem svalna på plåten.
Smörstekt surdegsbröd:
8 skivor surdegsbröd
2 msk smör
Skiva brödet tunt och stek gyllenbrunt i smör på medelvärme.
Vid servering:
Bryt parmachipsen i små bitar. Lägg två brödskivor på varje tallrik och lägg på kantareller, löjrom och chipsen. Garnera med färsk timjan.
Anna Pettersson kulinarisk kock examinerad från Grythyttan
Arbetar med storytelling by food och måltidsföreställningen “A taste of the eight seasons” tillsammans med Måltidsvision under Europaturnén Caught by Umeå.


