KOCKENS TIPS MED JOEL ÅHLIN – IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN fortsättningen.

KOCKENS TIPS MED JOEL ÅHLIN – IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN fortsättningen.

KOCKENS TIPS MED JOEL ÅHLIN – IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN fortsättningen.

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

 

FORTSÄTTNINGEN PÅ MIN RESA I EXTREMADURA SPANIEN (dag 1)

Dag 2.

Efter en kall natt i huset passade det bra att stiga upp tidigt. Vi begav oss till den lilla byn Alburquerque någon mil ifrån huset. Där skulle vi möta upp grisbonden för frukost. Frukostmackan bestod av mer ibéricoskinka än bröd och smöret utbytt mot en ingnuggad tomat. Det är gott med frukost här. Mr. Maldonado beställer in allt som vi pekar på, och vi äter. Vi avslutar med churros. Bra frukost!

IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

Färden fortsätter mot insamlingsgården. Det är här grisarna som är redo för slakt slussas in i en lastbil. Vi får bevittna det momentet i en underbar soluppgång. Grisarna körs inte längre än en mil till slakteriet. Efter slakt transporteras köttet till ett styckeri som ligger högst upp på kullen i byn Alburquerque, ett fint vitt hus. Här jobbar ett 20-tal personer med förädlingen av grisköttet. Det styckas, saltas, stoppas korvar, torkas med mera.

IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

Här finns även en liten butik där man kan köpa Maldonados produkter. Vi får gå en tur i styckeriet och i rummen där skinkorna hänger och torkar. Det är halt på golvet av allt fett som droppat. Doften är obeskrivligt härlig av all skinka.

IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

Efter turen åker vi tillbaka till gården och startar grillarna. Mr. Maldonado anländer strax efter oss med nystyckat kött som fortfarande är kroppsvarmt och inte kylts ner eller vakuumpackats. Här får jag en upplevelse som jag säkert aldrig mer kommer att få. Maldonado bjuder mig på en skiva färsk, rå filé med bara lite salt på, otroligt gott. Vi i hackar ner ännu mer filé, blandar med lite citronsaft, nyplockad vild oregano, salt och gårdens egen olivolja. Nu är glöden på grillen riktigt bra och det fräser om nystoppade korvar och styckdetaljer som jag aldrig hört talas om. Allt grillas rare till medium rare. Det är nygrillat, uppskuret, har mycket smak – obeskrivligt gott! Vi äter munsbitar i över en timme, matar varandra. Som ett swingerskalas men med gris. Klockan är 20.00 och jag slocknar.

IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

Dag 3.

Efter en sen frukost bestående av byns bästa tapas, bilar vi tillbaka till Madrid och en enastående middag väntar i en av de välbärgade förorterna. Det är en grossist från Galicien som bjudit in oss på en ”produktmiddag”. Vi får äta oss mätta på nyfångade illröda räkor, färsk blåfenad tonfisk, kaviar, wagyu, superhängmörat spanskt kött, spädgris och en vansinnigt god äppeldessert. Tack Spanien och Henrik som frågade om jag ville följa med.

IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors
IBÉRICOGRIS OCH UPPLEVELSER I EXTREMADURA SPANIEN av Joel Åhlin nordefors.com Karoline Nordefors

Joel Åhlin kökschef Linje Tio Stockholm

Joel Åhlin kökschef Linje Tio/Tjoget Stockholm

Instagram: @joelahlin

Twitter: @joelahlin

Mail: ahlin@linjetio.com

Web:  www.linjetio.com