- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Pär Stenberg – Våga peppra och gör en grönpepparsås!
Kockens tips från Pär Stenberg – Våga peppra och gör en grönpepparsås!

Kockens tips från Pär Stenberg – Våga peppra och gör en grönpepparsås!
VÅGA PEPPRA INTE BARA SALTA
Personligen så måste jag bekänna att jag förälskat mig i rosépeppar. Blommigheten och smaken är både rolig att kombinera så som att bruka ensam. För er som är lite äldre och levde på 70-talet, då den hade sina glansdagar kan jag förstå att just rosépepparn inte förbrukas varje dag längre. Jag tycker att fläskkött och vit fisk passar förträffligt bra ihop med just denna peppar. Ett trevligt tips är att göra är en rub med krossad rosépeppar, citronzest, havssalt och malna fänkålsfrön.
Grönpeppar är också en mycket intressant och smakrik peppar som jag tror många har glömt bort. En bra grönpepparsås kan ju vara hur god som helst, men den är även supertrevlig nymalen eller krossad på både kött och fisk. Grönpepparn är släkt med både vit- och svartpepparn som är en liten frukt som torkas.
En ganska ovanlig peppar är långpepparn, väldigt blommig och fräsch. Långpeppar var den första pepparsorten som nådde Europa från Asien. Dess popularitet avtog i takt med att pepparplantans frukter – då särskilt svartpepparn – blev vanligare. Idag är kryddan ovanlig i europeisk matlagning men används fortfarande i indisk matlagning till curryblandningar och inläggningar. Jag har alltid lite långpeppar liggandes i torrförrådet och den brukar komma till användning lite då och då. Sist jag använde den var att krydda upp en underbar marulk.
GRÖNPEPPARSÅS 4-6 port
3 scharlottenlökar, fint hackade
1 nypa brun farin
1 persiljerot, skalad tärnad
50 g smör
1/2 dl grönpeppar, krossade i mortel
1/2 dl konjak
3 dl egengjord kalvfond eller annat alternativ
salt
nymalen svartpeppar
Fräs lök, persiljerot och grönpeppar i smöret i en kastrull. Glacera med farinsockret. Häll över konjaken och koka bort alkoholen. Häll över fonden, sjud tills du hittat rätt konsistens och krydda med salt, peppar och syra om det behövs. Man kan även ha i en klick crème fraîche om man vill ha den lite syrligare och fetare.
Så peppra på gott folk och ha en underbar jul!
Pär Stenberg Kökschef Edsbacka Bistro Sollentuna
Facebook: Edsbacka Bistro
Facebook: Pär Stenberg
Mail: chefstenberg[@]gmail.com

