- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Markus Hilmander – Rimma fisk
Kockens tips från Markus Hilmander – Rimma fisk
Kockens tips från Markus Hilmander – Rimma fisk
Jag gillar när man rimmar fisken i saltlag. Fisken blir mycket fastare och finare i köttet och man får en härlig jämn sälta i fisken. På bilden ovan så har jag rimmat torskrygg i en 10% saltlag. Tillbehören på bilden är potatispuré, färsk riven pepparrot blandat med örter, pocherat ägg samt brynt smör.
1 liter vatten
1 dl salt
Koka upp vattnet och saltet och låt det sedan svalna. Lägg i fisken, i detta fall torskryggen, och låt rimma i 12 min. Lyft ur fisken och torka den torr med hushållspapper. Smaksätt fisken med peppar och smör och baka av den på 135 grader till en innertemperatur på 38-39 grader. Tar olika lång tid beroende på vilken ugn du använder.
Torskfilé, sejfilé eller någon annan fisk på filé rimmas ca 6-7 min. Väljer du en “större” fisk t ex marulk eller hälleflundra så rimma den i ca 14 min. Torskryggen jag jobbar med ligger på ca 170-190 gram per portion och då rimmar jag den i 12 min.
Lycka till!
Markus Hilmander Gastromix Catering och
egna företaget Hilmanders Mat och Gastronomi Linköping
Twitter: @MarkusHilmander


