- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kockens tips från Jan Lööv – Köttfärslimpa med chorizo och pico de gallo
Kockens tips från Jan Lööv – Köttfärslimpa med chorizo och pico de gallo

Kockens tips från Jan Lööv – Köttfärslimpa med chorizo och pico de gallo
Detta var en rätt som jag gjorde och serverade i restaurangen som smakprov en sk. “lagniappe” som betyder “något lite extra” och varför inte! Den smakar ju alldeles underbart och passar in just på vår restaurang alldeles utmärkt. Det betyder ju inte att den inte passar in någon annanstans eller i ditt kök. Läs igenom receptet noga före tillagning då en del specialingredienser ingår. Chorizokryddan går att spara i kylskåp en vecka eller två om allt inte går åt.
KÖTTFÄRSLIMPA MED CHORIZO OCH PICO DE GALLO
Köttfärslimpa:
1 kg malet griskött
2 ägg
1 dl chorizokryddblandning (se recept nedan)
salt och peppar om det behövs
1/2 dl brödsmulor
Pico de gallo:
2 tomater, urkärnad och hackad
1/2 rödlök, finhackad
1/2 jalapeno, finhackad
1 knippe färsk koriander, hackad
1 citron, saften
salt och peppar
Chorizokrydda:
10 g grovt salt
150 ml vitvinsvinäger
24,1 gram paprikapulver
40 gram chilipulver
36 gram krossad vitlök
4 gram oregano
8 gram grovmalen svartpeppar
150 ml vatten
15,5 gram Achiote pasta från Anattofrön (finns i sydamerikanska butiker typ Hötorgshallen eller Hagsätra Livs i Hagsätra C)
Köttfärslimpa: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingredienser med färsen och forma till en limpa. Tillaga limpan ca 60 minuter beroende på storlek tills innertemperaturen är 70 grader. Enklast att se om limpan är färdig är att sticka
en nål i den och om ingen röd köttsaft kommer ut, då är den klar. Som en tumregel så är det ju alltid “low and slow” som gäller dvs ju lägre temperatur desto bättre och saftigare blir den.
Pico de gallo: Blanda alltihop och smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Låt stå och dra i kylskåpet en till två timmar innan du serverar .
Montering: När köttfärslimpan är klar så skär den i lagom stora skivor och lägg på fat. Strö över generöst med pico de gallo. Ät och njut!
Jan Lööv, souschef Omni Hotel Dallas USA
Twitter: @jtloov
Instagram: @jloov