- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Kalkonmiddag hos Nordefors med Rådmannens kalkon
Kalkonmiddag hos Nordefors med Rådmannens kalkon

Kalkonmiddag hos Nordefors med Rådmannens kalkon
>
Sätt ugnen på 160 – 175 grader. Skölj och gnid kalkonen med citron inuti. Fyll sedan kalkonen på följande enkla men helt geniala vis, eftersom det blir så utomordentligt läckert. Skär vitt bröd i tärningar och stek det gyllenbrunt och knaprigt i stekpanna. Titta på kalkonens storlek och beräkna mängden. Bryn lika mängd champinjoner. Salta och peppra. Blanda samman det stekta brödet med svampen samt – nu kommer en fin detalj – häll över blandningen ett stort glas eller ett par dl – god sherry. Fyll sedan kalkonen och sy ihop den. Smörj den med smör, salta och peppra och lägg ett ark folie över fågeln. Stek den i ugnen under flitig ösning. Späd med het buljong då och då. Ös också över folien som ska ligga kvar nästan ända till slutet av stektiden. Minikalkon på 2-3 kg behöver ugnsstekas 2-2 1/2 timme och en kalkon på 3-6 kg steks i ca 3-4 1/2 timme. Beräkna 50 minuter/ kg. Innertemperaturen skall vara 70 grader. Fågeln blir vackert guldfärgad och så saftig.
ev. buljongLåt skyn sjuda upp medan du vispar mjölet jämnt med grädden i en bunke. Vispa ner mjölgrädden i såsen, låt sedan såsen småkoka i cirka 5 min. Rör om under tiden. Smaka av med salt och ev. buljong.





