- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd
Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd

Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd
Att servera små jultapas är min melodi. Små munsbitar med julens smaker och som lätt kombineras med flera olika. Hovmästarfärskosten är en favorit, med den klassiska smaken från hovmästarsås med med fast konsistens. I min familj dubbelgravar vi laxen, den blir helt underbart god med ett dygns gravning och ett dygn i rimlag. Perfekt att göra till många på julens alla fester.
Jultapas – Vörtbröd med dubbelgravad lax, hovmästarfärskost, äpple och smörstekt vörtbröd
Dubbelgravad lax:
1 kilo laxfilé, som varit fryst minst 3 dygn
1 1/4 dl socker
1 dl salt
1 knippe dill eller motsvarade fryst, hackad
Rimningslag:
1 liter vatten
1 msk salt
Gnid in laxen med socker och salt. Lägg på dill och lägg laxen i kylskåpet ett dygn. Rimningslag: Blanda vatten och salt i dubbla plastpåsar. Ta bort dillen och lägg laxen i påsen med rimningslagen och knyt till. Låt den ligga ytterligare ett dygn i kylskåp. Skiva laxen.
Hovmästarfärskost:
300 g naturell färskost
2 msk senap
3 msk skånsk senap
1 tsk dijonsenap
2 msk socker
2 msk vinäger
1/2 dl hackad dill
Blanda färskost, de olika senapssorterna, socker och vinäger. Tillsätt dill. Klicka ner osten i en spritspåse.
Tillbehör:
vörtbröd
äpple
citron
dill
Montering:
Stansa ut rundlar ur bröden i den storlek du vill ha dem. Stansa också ut små rundlar. Smörstek de små rundlarna och låt rinna av på papper. Skiva äpplet och strimla, droppa över citron. Fördela de stora vörtrundlarna på ett stort fat, spritsa hovmästarfärskost över hela brödet och lägg på skivor av lax. Spritsa små toppar av färskosten på laxen, lägg på en smörstekt liten vörtrundel och garnera med äpple. En dillkvist på är också fint och gott.
