- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Jimmi Eriksson tog hem silvermedaljen i världsfinalen av Årets Unga Kock 2013
Jimmi Eriksson tog hem silvermedaljen i världsfinalen av Årets Unga Kock 2013

Jimmi Eriksson tog hem silvermedaljen i världsfinalen av Årets Unga Kock 2013
Tävlingen Årets Unga Kock – Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs avgjord
Jimmi Eriksson från restaurang Pontus! i Stockholm tävlade med 19 andra unga kockar från alla världsdelar i Istanbul under fredagen. Jimmi tog hem en stark andra plats med en smakrik meny och ordning i köket. Guldmedaljen gick till Jan-Philipp Berner, Tyskland och bronset till världlandet Turkiet och Yusuf Kizilirmak.
Jimmis meny innehöll både klassiska delar och smaker i nya kombinationer med utgångspunkt i den hemliga råvarukorgen bestående av havsaborre, kyckling, mangold och persika. Dessutom fanns ytterligare en mängd grönsaker, skaldjur och dessertingredienser. Tre köksdomare och nio smakdomare från världen över bedömde alla kockars trerättersmenyer strikt anonymt.
”De första fem i eftermiddagslaget var de bästa” kommenterade Daniel Hiltbrunner, domare från Australien, under den långa väntan från fredagens tävling till lördageftermiddagens prisutdelning och rätt hade han, alla medaljörer hörde till nämnda grupp.
Jimmis egen förklaring till medaljen är att han hade tränat lagom mycket, fått mycket feedback från sina kockkollegor varav många själva tävlat, att han var hyfsat utvilad och hade en bra dag. Tilläggas bör att han har en stor portion kunskap och förmåga att kombinera klassiska kompositioner med nya, är lugn, fokuserad och inställd på att han gör det bästa han kan och är nöjd med det.
JIMMIS MENY:
- Varsamt bakad havsaborre med rostad paprika och zucchiniterrine, persiljeemulsion och dillsauterad tomat, vårlök och mangold
- Kyckling och dragonmousseline och timjanstekt kycklingbröst med morotskräm och bakade lökar, kycklingskyslungad spetskål, syltad morot, brynt smör och kycklingjuice
- Karamelliserad persika och nöttarte med karamellbavaroise, chokladkräm, persikakräm och hasselnötsflarn
I höst står Jimmi vid spisen då Daniel Räms, Årets Kock 2013 och Tom Sjöstedt, Årets Kock 2009, öppnar krogen Lilla Ego i Stockholm.
Tävlingen Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs arrangeras varje år sedan 37 år tillbaka, av den internationella föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Kockarna får inte vara 27 år fyllda på tävlingsdagen. Nästa nationella tävling genomförs i mars 2014 och den internationella i september 2014 i Durban, Sydafrika.
