- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
>Indisk kyckling Korma med raita och ris
>Indisk kyckling Korma med raita och ris
>Indisk kyckling Korma med raita och ris
>
Indisk kyckling Korma med raita och ris 4 port
500-600 g kycklingfiléer, i bitar
1 stor gula lök, finhackad
3 klyftor vitlök, finhackad
1 dl mandelmjöl eller 50 g sötmandel, fint malen
1/2 dl riven färsk ingefära
1/2 kycklingbuljongtärning
2 msk olja
1/2 tsk mald kanel
1 msk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kardemumma
1/2 tsk cayennepeppar
1/2 dl russin
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1/2 dl grädde
1 dl kokosmjölk
1 1/2 msk pressad citron
1 1/2 msk socker
1/2 tsk salt
Skär kycklingen i mindre bitar ca 3×3 cm. Bryn dem i stekpanna. Häll oljan i en kastrull och tillsätt alla kryddor. Låt dem fräsa en liten stund. Rör ner lök, vitlök, ingefära, mandelmjöl, grädde, yoghurt och kokosmjölk. Smula ner buljongtärningen och tillsätt citronsaft, salt och socker. Lägg i kycklingbitar och russin. Koka på medelvärme ca 1 timme, men passa så att det inte bränner fast i botten av kastrullen. Smaka av med mer salt och socker och späd ev. med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om såsen är för tjock. Servera grytan med basmatiris och raita.
Raita 4 port
1/3 gurka2,5 dl turkisk yoghurt 10 %
1/2 dl hackad färsk mynta eller 1,5 msk torkad
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
peppar
Riv gurkan och låt den rinna av i ett durkslag. Krama ur resterande vätska med handen. Blanda alla ingredienser och låt gärna såsen stå en stund i kylskåp så smakerna kommer fram.


