- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Sean Eden – Bartips i Palma, Mallorca och höstig Mojito med lingoninfuserad rom och hallon
I BAREN med Sean Eden – Bartips i Palma, Mallorca och höstig Mojito med lingoninfuserad rom och hallon

I BAREN med Sean Eden – Bartips i Palma, Mallorca och höstig Mojito med lingoninfuserad rom och hallon
I mitt förra inlägg, förde jag in den klassiska drinken gin och tonic i rampljuset. Detta ledde mig vidare till Spanien, ändstoppet Palma, Mallorca. Här har gin och tonic utvecklats till en trenddrink. Palma har alltid varit ett populärt semestermål för svenskar. Jag ville ta reda på vad Palma hade att erbjuda inom cocktailvärlden och vilken standard de hade?
Palma är fullt av barer. Frågan är hur man hittar dem utan att hamna i turistfällorna? Jag hade fyra dagar på mig att fråga lokalbefolkningen, bartenders (förresten, så talar jag inte spanska så oddsen är emot mig) och även få lite hjälp via instagramkontakter.
Efter ett trevligt möte på Hotel Cort med Karin Bellanti från Barskolan Academy (jag själv gick deras kurs för ungefär 11 år sedan), fick jag ett tips på en cocktailbar som heter Club Tast.
Mitt första besök var förstås Restaurante Tast Club. Krogen känns som en modern “English Gentlemens Club” med cigarrum, fin matsal och en magisk bar. Personalen i baren höll en hög standard och det fanns enbart högklassig sprit. Allt från Bloom, Brocksman, G-vine, Oxley, Sacred och så vidare.
Nästa besök var baren Ginbo. En ginbar med ett brett utbud av gin, ca 130st! Deras imponerande drinklista bestod huvudsakligen av cocktails med gin. Cocktallistan har satts ihop av några av världens bästa bartenders som t ex Fabio Raffaelli, Salvatore American Bar Savoy och Jim Meehan från PDT bar. Det fanns en hel del att ta in och jag hade funnit mitt Gin Mekka!
Mitt sista besök skulle bli en ny svensk bar som hette Ribellino. Som ägs av Roger Svensson och Sebastian Ingrosso. Där mötte jag Rogers son Robin Franzén Svensson. En ung kille med stor entusiasm för branschen.
Jag kände mig hemma i denna bar med New York-anda som har öppet året runt. Med en klassisk cocktaillista är denna bar lämpad för alla. De står ut bland andra barer då deras Mojito är den mest beställda drinken. Jag var tvungen att prova en och ta reda på varför den stack ut från andra mojitos. Myntan de använder är lokalt odlad, sockret är ekologiskt och en fyraårig lagrad rom, Ron Flor De Cána, ingår i drimken. Jag blev kär i mojito återigen!
När jag återvände till Sverige, var jag tvungen att göra en egen version av mojito. Det blev en “Höstig mojito”.
MOJITO med höstens smaker
ett knippe mynta
5 cl Havana Club anejo 3 anos infuserad med lingon
3 cl limejuice
2 cl råsocker/myntasirap
2 färska hallon
1 barsked (5 ml) chambord
toppa med Fevertree soda
Garnityr:
björnbär
röda vinbär
mynta
Börja först med att slå mynta och placera i glaset. Häll i 5 cl Havana club anejo 3 anos infuserad med lingon, 3 cl limejuice, 2 cl råsocker/myntasirap och hallon. Tillsätt krossad is och rör om med en barsked. Tillsätt mer krossad is, en barsked Chambord och toppa med Fevertree soda.
Garnera med björnbär, vinbär och mynta.
Sean Eden, Bar Manager Tures Brasserie och Bar Stockholm
Instagram: @Sean_eden och @turesbrasseriebar
Kontakt: sean.edward.eden[@]gmail.com