I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Jelly Shots Whiskey Sour, Margarita och Daiquiri

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Jelly Shots Whiskey Sour, Margarita och Daiquiri

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Jelly Shots Whiskey Sour, Margarita och Daiquiri

I BAREN med Pontus Berglöf nordefors.com

Jelly Shots!

För några månader sedan blev jag inbjuden till en fest med 80-talstema. ”Åh! 80-talet är ju bästa talet!” tänkte jag lyckligt och började planera. Eftersom jag inte är tillräckligt självsäker för att vandra runt Kungsholmen som en Ron Jeremy-lookalike nykter så samlade jag några vänner till fördrink, med 80-talstema såklart. Efter lite tänkande slog det mig: Jelly Shots! Det kan inte bli mer 80-tal än så! Vid närmare efterforskning visade det sig att gelatincocktails förekom redan på mitten av 1800-talet och i shotformat på 1950-talet, men det inte jag vet om cocktailhistoria vet ingen av mina vänner heller, så ingen skada skedd.

Det klassiska sättet att servera en Jelly shot är i en mjuk plastbägare så man kan trycka ut shoten i munnen och sedan slicka rent bägaren. För mig känns det aningen fjortisaktigt och påminner för mycket om amerikanska collegefilmer så här är mitt försök till att göra Jelly Shoten mer sofistikerad.

Istället för shotglas använde jag mig av vanliga matlådor från IKEA som jag först klätt med bakplåtspapper (skydda mot smak och gör det lättare att få upp den; knöggla ihop pappret en gång så kan du forma det som du vill). Dessa fyrkantiga geléer skar jag dels upp med kniv och dels stansade ut olika figurer med mina kakformar.  Stansningen lämnade en hel del spill, men det kan det vara värt. Till mina Whiskey Sourshots ville jag göra något annat så jag gröpte ur apelsinhalvor och använde som formar, när de stelnat skar jag upp klyftor. Om man lämnar kvar en del apelsin får man en härlig apelsintouch på shoten.

Jag valde att göra tre klassiker: Whiskey Sour, Margarita och Daiquiri. Recepten skiljer sig en aning från hur jag skulle gjort dem som rena drinkar eftersom jag måste tillsätta vatten (som annars kommer från smält is), extra socker (blir för syrligt annars) samt minska lite på spritmängden då spritsmaken blir mer framträdande i geléform. Minskningen av sprit är såklart valfritt, men jag ville få dem att framstå mer som vuxet godis än faktiska shots och då blev det nödvändigt. Recepten ligger på 2-2.5 dl i mängd och är lagom till 2 tsk gelatinpulver (socker gör gelén hårdare, alkohol mjukare). Vill du göra andra drinkar så ha detta i åtanke.

I Baren - Jelly Shots Whiskey Sour, Margarita och Daiquiri - Poppe nordefors.com Karoline Nordefors

Whisky Sour:

6 cl citron

3 cl sockerlag (1:1*)

3 cl vatten

10.5 cl bourbon

Margarita:

3 cl lime

3 cl sockerlag (1:1*)

3 cl vatten

7.5 cl tequila

6 cl Cointreau

Daiquiri:

3 cl vatten

6 cl sockerlag (2:1*)

6 cl  lime

12 cl rom

Blanda fruktjuicer, vatten och sockerlag i en microsäker behållare. Tillsätt gelatin (2 tsk) och låt stå ett par minuter. Gör under tiden ordning formarna du valt. Placera gelatinblandningen i microvågsugnen och kör på full effekt i 25-30 sekunder (du har inte gjort fel, det luktar så) och tillsätt alkoholen. Det kan vara trevligt att tillsätta karamellfärg här för ge dem mer aptitlig färg och kunna skilja på dem. Jag använde gult till Whisky Sour, grönt till Daiquiri och lät Margaritan förbli klar och genomskinlig; tillsätt droppvis, det blir lätt för mycket! Häll över i valda formar och placera i kylskåp.  De bör stå minst ett par timmar, men bästa är att låta dem stå över natten. När det är gjort så är det fritt fram att skära upp dem i lagom storlek. Tänk på att gelatin inte är värmebeständigt så har du en varm lokal kommer de att smälta; vill du använda som plock så bör du sätta fram mindre mängder och placera på exempelvis en kylbricka.

Hur du än gör så glöm inte att njuta: det är faktiskt riktigt gott med Jelly Shots!

*Vanlig (1:1) sockerlag är lika volymdelar vatten och socker medan rik (2:1) är 2 delar socker till 1 del vatten. Det är den senare jag normalt använder till Daiquiris så jag gjorde det lätt för mig.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla Poppes tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN