I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Hurricane med mörk rom, passionsfruktssockerlag och limejuice

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Hurricane med mörk rom, passionsfruktssockerlag och limejuice

I BAREN med Pontus “Poppe” Berglöf – Hurricane med mörk rom, passionsfruktssockerlag och limejuice

I BAREN med Pontus Berglöf nordefors.com

Jag tycker om drinkar. Jag tycker framförallt om små drinkar som jag kan sitta och smutta på en stund utan att de hinner bli varma eller vattniga. Men ibland behöver man något stort. Något stärkande. Kanske har man tidsbrist, kanske tar man en sista innan man lämnar förfesten. Möt The Hurricane: en fantastiskt god drink med fräsch och syrlig passionsfrukt och lime blandat med kryddigheten av mörk rom. Det är ingen tjusig drink som ska avnjutas långsamt i fåtöljen med en god bok, det är en redig grogg. För folk med smak.

Hurricanen uppkom i 40-talets USA där andra världskriget och förbudstiden hade gjort tillgången på whiskey begränsad medan söderhavsrom fanns i stora mängder. Barer blev ofta tvingade att köpa en eller flera lådor rom för varje flaska whiskey. På Pat O’Briens i New Orleans hanterade man sitt överskott av rom genom att skapa The Hurricane, namngiven efter de stormlampsformade glas den serverades i. Den gjorde succé. Tanken med den här drinken var alltså från början att konsumera stora mängder rom och jag ser ingen anledning att ändra ett vinnande koncept.

För en Hurricane behöver man passionsfruktspuré. Givetvis blir det godast att göra den själv på färska passionsfrukter, men det blir dyrt, innebär massa jobb (usch!) och blir bara marginellt bättre än alternativet.  På bl a Cajsa Warg hittar man smidiga, frysta 100-gramsförpackningar (ca 1 dl) som fungerar alldeles utmärkt. Blanda med lika del vanlig sockerlag och du få passionsfrukts­sockerlag (kan tyckas onödigt men det gör det lättare att mäta och komma ihåg receptet).

Till skillnad från originalreceptet använder jag lime, jag tycker det gifter sig bättre med rom än citron gör. Var inte rädd för att använda en vällagrad, smakrik och söt rom! Jag har använt El Dorados 15-åriga, Zacapas 23-åriga och Appletons Extra med underbara resultat även om det bara är Appleton som är Jamaikansk, vilket det egentligen ska vara. Om man vill kan man ersätta delar av den mörka romen med en ljusare, det gör den lite rundare i smaken.

I Baren - Hurricane - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

HURRICANE

2 delar mörk rom

1 del passionsfruktssockerlag

1 del limejuice

Skaka alla ingredienser med is och sila ned i ett isfyllt Hurricaneglas (eller vad du har). Stoppa ned ett sugrör och njut i stora klunkar. Eller häll upp på flaska och ta med som färdkost, det går bra det med.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com