I BAREN med Madeleine Rapp – Vi måste prata om Irish Coffee

I BAREN med Madeleine Rapp – Vi måste prata om Irish Coffee

I BAREN med Madeleine Rapp – Vi måste prata om Irish Coffee

Madeleine Rapp I BAREN nordefors.com

Jag tror att dom flesta i min närhet haft svårt att undvika att jag, av någon konstig anledning, verkligen tycker om den både älskade och hatade drinken Irish coffee. Det kan tyckas märkligt att när jag får chansen att göra tv-debut på Nyhetsmorgon väljer att göra den drinken som dom flesta bartenders hatar att göra. Hur kommer det då sig att jag vurmar så mycket för denna drink? Så här började det…

Madeleine Rapp vurmar för Irish Coffee nordefors.com Karoline Nordefors

För snart två år sedan var jag och Josephine Sondlo i San Francisco för första gången. Vår goda vän där var mycket glad över att vi äntligen hade bestämt oss för att inte bara besöka New York den resan och han hade lite snabbt i ett sms skrivit ner en hel del saker vi skulle göra tillsammans. Han hade bland annat skrivit ”And we have to get Irish coffees at Buena Vista”. Både jag och Josephine var naturligtvis mycket skeptiska till detta men tänkte att han har säkert koll, eller något. När vi väl kommer dit en solig eftermiddag så undrar vi vart vi egentligen hamnat. Buena Vista Café ligger på ett hörn ett stenkast från San Franciscos turistmecka Fisherman’s Warf och det märks ganska tydligt där inne. Det kryllar av människor från hela världens och alla dricker Irish Coffee. När vi väl fick varsin drink och tog första klunken så förstod vi vad det handlade om, det här var gott, riktigt gott. Fem drinkar senare så började polletten trilla ner (inte bara att vi var lite berusade), det är så här det ska smaka. Och det var efter det besöket som vi bestämde oss för att göra det till vårt ”mission” att visa folk hur denna missuppfattade drink faktiskt ska göras för att smaka som bäst.

Innan jag berättar om själva receptet så måste vi börja med historien och bakgrunden. Och som vanligt så tvistar dom lärda med olika historier och recept hit och dit men man får tolka och tro på vad man vill. Hur som så har det funnits drinkar innan Irish Coffeen som innehållit kaffe och sprit men det är Joe Sheridan som får ta cred för den senare. Sheridan jobbade på Shannon International Airport i Foynes nära Limerick, Irland och det var där dom första flygningarna över Atlanten landade. En kylig natt 1942 så var ett plan tvunget att nödlanda på flygplatsen och Sheridan blev informerad att förbereda varm mat och varm dryck. I normala fall så brukade man servera whiskey och te men i det här fallet så valde Sheridan och serva whiskeyn med kaffe istället. Han bryggde kaffe, hällde i whiskeyn, tillsatte lite socker och grädde och fick då frågan från en av passagerarna ”Is this brazillian coffee?” och han svarade ”No, that’s irish coffee”.

Hur hamnade då drinken på Buena Vista Café i San Francisco och hur kommer det sig att den är så känd från just det stället? Det fanns en resejournalist som hette Stanton Delaplane som skrev mycket för San Francisco Chronicle och det var han som tog med sig receptet tillbaka till SF. Han gav det till sin vän Joe Koeppler som var bartender på Buena Vista Café och dom försökte tillsammans återskapa drinken. Det gick dock sådär eftersom att den kalla grädden hela tiden sjönk genom kaffet. Det man gjorde då var att låta grädden stå i några dagar så att den ”satte sig”. Delaplane skrev ofta om Irish Coffeen i sin kolumn och det är honom vi har att tacka idag för att drinken och Buena Vista Café är kända världen över. Det sägs att den första Irish coffeen serverades 1952 och idag gör dom ca 2.000 stycken om dagen.

I BAREN med Madeleine Rapp Irish Coffee Buena Vista San Francisco nordefors.com Karoline Nordefors

Men vad är det då som gör att den är så god? Det är otroligt underhållande att se dom som jobbar där göra Irish coffees på löpande band och bara det är värt ett besök. Men för att gå tillbaka till själva drinken så var det första vi tänkte när vi drack den, balans. Om det är något som många misslyckas med så är det just balansen, för mycket sprit och för mycket kaffe, fel socker och alldeles för stor drink. Här är den liten och komplex och den håller temperaturen ända in till sista sippen. Och det som gör den allra bäst enligt mig; när man druckit upp den vill man ha en till.

På BV gör man Irish coffeen på ca tre centiliter sprit och två lite mindre vita sockerbitar och där har vi två av misstagen många gör; för mycket sprit och farinsocker. Jag tycker att det är mycket godare att använda vitt socker eller råsocker. Farinsockret är inte tillräckligt sött och har en bitter eftersmak som jag tyvärr tycker skär sig med kaffet. BV använder ett vanligt bryggkaffe och visst kan man absolut nörda ner sig om vilket kaffe som blir bäst, men jag tycker att så länge man använder ett bra och framförallt nybryggt kaffe så blir det bra. Sen avslutar dom med ett lagom lager med lättvispad grädde. Detta serverar dom i ett ganska litet glas (goblet) på fot och för mig var det lite det som gjorde hela drinken. Ett snyggt, nätt och elegant glas som får en att vilja dricka många fler. Inte ett stort kaffelatteglas som man knappt hinner dricka upp hälften av innan den blivit kall och man tröttnat. Och sugrör? Nej, det varma kaffet med spriten ska drickas genom den kalla grädden. Och hör sen.

Med det sagt så tycker jag att vi ger drinken en till chans, Buena Vista style, och här nere kommer mitt recept som är inspirerat av BV och The Dead Rabbit i New York.

MADELEINE RAPPS IRISH COFFEE

30 ml irländsk whiskey (jag använder Jameson)

2 bsk av en sockerblanding som jag gör på lika delar muscovadosocker och råsocker (en barsked (bsk) 5 ml)

nybryggt kaffe

lättvispad grädde

muskot

Ta ett glas på fot (ca 18 cl) och häll i varmt vatten och låt stå några sekunder så att glaset värms upp. Häll i sockret och whiskeyn och häll på kaffet (1-2 cm kvar till kanten) och rör lite snabbt så att sockret löser sig. Skikta försiktigt på grädden hela vägen upp till kanten och avsluta med lite riven muskot.

I baren med Madeleine Rapp Irish Coffe nordefors.com Karoline Nordefors
I baren med Madeleine Rapp Irish Coffee nordefors.com Karoline Nordefors

Jag vill avsluta med att rekommendera att dricka Irish coffeen på The Dead Rabbit i New York. Med Muldoon och McGarrys irländska rötter så vore det väl konstigt om dom inte skulle servera drinken där, och den är mycket bra dessutom. Missa heller inte Fort Defiance i Red Hook, Brooklyn. Dom gör deras på espresso och är enligt många i branschen den bästa moderna tolkningen som finns.

Madeleine Rapp Bartender Nytorget 6 Stockholm nordefors.com

MADELEINE RAPP bartender Tweed Stockholm

MAIL: madeleine.rapp@gmail.com

INSTAGRAM: @madeleinesolorapp

Läs Madeleines tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

I BAREN med Madeleine Rapp - Vi måste prata om Irish Coffee - DinVinguide | DinVinguide.se