- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Madeleine Rapp – Överanalytiska bartenders, feeling, bärs och järn!
I BAREN med Madeleine Rapp – Överanalytiska bartenders, feeling, bärs och järn!

I BAREN med Madeleine Rapp – Överanalytiska bartenders, feeling, bärs och järn!
Jag lovar att nio av tio bartenders svarar ”Bärs och järn” på frågan om vad dom dricker när dom inte jobbar. Svarar vi det för att det är så det är eller för att det är coolt? Eller är det för att det är det ”rätta svaret” eftersom att vi vill visa att vi minsann inte sätter våra kollegor i skiten när vi går ut genom att beställa drinkar. Såklart kan även jag känna att efter att ha stått och blandat grogg en hel vecka så är det gott med ett glas bubbel och ett stadigt glas med sprit. Men hur jag än känner och mår efter 50 h drinkblandning i slutet på veckan så älskar jag att dricka drinkar, och jag tycker att vi borde blir bättre på att göra det. Jag kan bli lite ledsen när bartenders lite försynt beställt drinkar av mig frågar ”Om det är ok alltså, jag vill ju inte sätta dig i skiten”. Visst är det fint sagt, men kom igen. Det är därför jag är här, för att blanda drinkar och ta hand om mina gäster. Sen spelar det ingen roll om dom gästerna är är en ledig bartender, min faster eller någon sorts kändis.
Jag har tidigare skrivit om att vi är otroligt duktiga i Sverige på både mat och dryck och att vi ska vara medvetna om det och inte bara berömma oss själva utan även varandra. Jag kan dock känna att vi ibland nördar alldeles för mycket och glömmer det fantastiska med att vara ledig och att få sitta i en bar, oavsett vad vi dricker. Det handlar plötsligt för mycket om vad som är i själva glaset och vi glömmer helt vad som är runt om oss; skön stämning, bra mat, fantastisk personal och vänner. Vi jagar den perfekta drinken och hänger upp oss så mycket på vilken vermouth det är, hur många droppar bitters och hur hen skakade att vi helt plötsligt inte är lediga längre. Såklart är det roligt att nörda för det är ju faktiskt det här vi älskar men ibland undrar jag hur långt vi ska ta det. Jag har vid flera tillfällen när jag varit ute tröttnat på lediga bartenders överanalytiska diskussioner vid baren.
För en tid sedan var jag som många andra hungrig en söndag och beslöt mig att gå till Rolfs Kök. När vi väl kom dit så fick jag, som en god vän brukar säga, ”feeling”. Allt var på topp! Stämning, människor, service och atmosfär. Jag ville inget annat än att dricka en Manhattan. Men det kan man ju inte göra på ett ställe där dom inte har en riktig bar med en bartender eller hur?
Jo, det kan man visst! I alla fall i det här fallet, jag frågade vänligt innan om det gick att röra ihop en. Det kanske inte var den bästa Manhattan jag druckit i mitt liv men rye whiskey, söt vermouth och bitters är ganska gott ihop. Och just då var det perfekt. Min poäng är att det är så tråkigt att sitta och vara sur för att det inte var rätt vermouth eller för att det var för mycket vatten i drinken när vi får sitta och vara lediga och njuta av mat och dryck. Ibland är det ganska gott att bara dricka lite sprit och njuta av att vara ledig, eller hur?Bland det bästa jag vet är att gå in på ett ställe där jag aldrig varit förut och dricka drinkar, både i Sverige och i världen. Känslan av att resa, vara ledig och att få äta och dricka gott (förhoppningsvis) i bra sällskap är det bästa som finns. Även om drinken inte är perfekt. För hur ska man veta om man inte har provat? Vem vet, det kanske står värsta stjärnan bakom baren som bara väntar på att bli upptäckt.
Vad väljer man, en perfekt skakad Daiquiri med värdelös stämning och service eller en kanske inte perfekt rörd Manhattan tillsammans med människor man tycker om och en fantastisk bartender? Men man måste ju inte välja, det går att få båda. Men om jag måste välja så väljer jag det andra.
”Ursäkta men hur gör ni er Negroni? Rör, bygger eller kastar ni den?” Öh, det är gin, vermouth och campari, hur svårt kan det vara? Så länge det inte är en riktigt dålig gin och en oxiderad vermouth är i alla fall jag ganska nöjd och ger betyget godkänt. Vi ska nörda, bryta ner och analysera. Men vi måste vara lediga och dricka sprit och släppa det ibland.
Men det sagt så tänker jag damma av den här. För det är bland det bästa som gjorts och sagts.
Stigibeu och vi ses i helgen. Jag är nämligen ledig och tänkte dricka sprit. Och jag föredrar min Negroni stark tack.
MADELEINE RAPP bartender Tweed Stockholm
MAIL: madeleine.rapp@gmail.com
INSTAGRAM: @madeleinesolorapp

