- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
I BAREN med Madeleine Rapp – Mina bästa bar- och restaurangtips i New York
I BAREN med Madeleine Rapp – Mina bästa bar- och restaurangtips i New York

I BAREN med Madeleine Rapp – Mina bästa bar- och restaurangtips i New York
Det som inspirerar mig mest, förutom att stå bakom baren och jobba service förstås, är att resa. Inte bara känslan av att se något nytt, se hur andra jobbar eller känslan att bli omhändertagen. Utan även att åka tillbaka till platser som jag tycker om och se dem med nya ögon och hur dem har förändrats, eller hur jag har förändrats. Att gå tillbaka till ett ställe som man verkligen älskade eller bara gav intryck kan ibland vara en besvikelse för många. Det kan vara att servicen inte vara lika ”spot on” som första gången, menyn kan vara bytt eller helt enkelt att känslan inte fanns där som första gången. Jag försöker att inte se det så utan jag försöker se det med nya ögon och se allt till det positiva och en ny möjlighet till inspiration och kunskap.
En stad som alltid kommer att ligga mig mycket varmt om hjärtat är New York. Första gången jag var där (”legal drinking age” det vill säga, innan räknas inte) var med min bästa vän, vapendragare och dåvarande kollega Josephine Sondlo. Jag hade höga- och många förväntningar, som de flesta har med den staden så klart. Sondlo hade varit där en gång innan mig och hade därför lite bättre koll på ”vart ska vi äta och dricka?” än mig, så jag lämnade mycket av ansvaret i hennes händer. Tio dagar gick snabbt men vi hann med en hel del. Vi hann till och med dubbla besök på många av ställena vi tyckte extra mycket om.
Detta var fyra år sen och sedan dess har det blivit ca tre-fyra resor till staden om året. Många av dem har varit tillsammans med Sondlo och många har jag rest ensam. På våra första resor tillsammans jagade vi länge den perfekta drinken men insåg snabbt att precis som den perfekta vågen så handlar det mer om sökandet än om själva målet. Vi insåg även att det inte alltid handlar om att springa runt och nörda och leta toppcocktails. Det handlar också om stämning, miljö och känslan att bli omhändertagen. Drinken behöver faktiskt inte vara av världsklass, det är många andra faktorer som gör upplevelsen fantastiskt också. En annan viktig sak som vi också insåg var att vi är riktigt duktiga i Sverige, riktigt duktiga.
Det är kanske löjligt att säga att det känns lite som mitt andra hem, men det gör faktiskt det. Det finns många ställen som ligger mig varmt om hjärtat och som jag besöker flera gånger varje gång jag är där. Här kommer några av dem.
Death & Co. (433 E 6th St, mellan 1st Av och Av A) och Mayahuel (306 E 6th St, mellan 2nd Av och 1st Av). Båda dessa ställen besökte jag på min första resa till New York och det blir alltid minst ett besök på vardera varje resa. Varför jag nämner båda tillsammans är för att de bara ligger ett litet stenkast från varandra. Så är det fullt på ena går man till andra. Mayahuel ligger mig varmt om hjärtat, det är en bar med tema mexikanskt brännvin och deras barmat är grym. Missa inte deras Michelada och glöm inte att dricka lite mezcal, de har ett grymt sortiment. Death and Co. har länge varit en favoritbar. Drinklistor, personal och inredning och kommit och gått men jag lyckas alltid hamna där. Stort plus för snygg drinklista.
Dutch Kills (27-24 Jackson Av, Long Island City). Alla goda ting finns inte bara på Manhattan. Det här är min absoluta favoritbar och jag förstår att många av mina kollegor i branschen här håller med mig. Det är svårt att inte trivas i denna saloonliknande lugna bar med drinkar som drar åt det klassiska och framför allt spritigare stilen. När jag går hit ser jag till att grundat hela dagen med bra käk och vatten. För här vill jag sitta länge. Och dricka mycket.
Jeffrey’s Grocery (172 Waverly Place, hörnet Waverly Place och Christoffer St). Jag tänkte att jag inte BARA skulle nämna barer. Det här är en liten restaurang som jag också varit på minst en gång vid alla mina besök. Första gången hade vi så kul här att vi fortsatte att beställa ostron tills vi trodde att vi skulle svimma bara så att vi kunde behålla bordet. Det här är ett litet och genuint och opretentiöst ställe som jag egentligen föredrar för brunch, för att jag älskar brunch (en ursäkt att börja dricka tidigt och jag är en sucker för Bloody Marys!). Menyn är enkel med skaldjur och annat gott. Det är alltid fullt så var beredd på att vänta en stund. Mitt emot ligger deras andra ställe Joseph Leonard med samma koncept. Lika bra mat och lika bra Bloody Marys. Och på tal om BM’s; här har jag druckit några av mina bästa.
NoMad (1170 Broadway, mellan 27th St och 28th St). Snygga och stiffa hotellbarer har aldrig varit min grej. Men det är något med den här baren som får mig att stanna väldigt länge. Jag vet inte om det är att de faktiskt har en bartender på dagen, vilket innebär att man kan slinka in på en bättre lunch med tillhörande Manhattan av toppklass. Eller om det är att man kan smyga in en solig eftermiddag, lite såsig efter en mimosabrunch, på en välskakad ”pick me up” (en Daiquiri brukar det bli för mig). Personalen är fantastisk och drinklistan är värd både en andra och en tredje titt.
Peels (325 Bowery, hörnet Bowery och E 2nd St). Det här är ett utav mina bästa frukostställen. Här brukar jag nästan alltid äta min första frukost vid varje besök, det är alltid ett säkert kort. Genuint, mysigt och riktigt bra mat. Peels har öppet frukost, lunch, brunch och middag vilket är något som är vanligt. Även här rekommenderas jag deras Bloody Mary’s.
Snart är det dags att åka igen och självklart blir det återbesök hos alla favoriter men såklart testar jag nya ställen också. Dom delar jag mer än gärna med mig av när jag är tillbaka. Ha det bra till dess!
Bästa,
Madeleine
Madeleine Rapp bartender Nytorget 6 Stockholm
MAIL: madeleine.rapp@gmail.com
INSTAGRAM: @madeleinesolorapp



